Quirine Viersen (cello) & Enrico Pace (piano) - Rachmaninov, Schumann, Beethoven - Cellosonates

Quirine Viersen (cello) & Enrico Pace (piano) - Rachmaninov, Schumann, Beethoven - Cellosonates

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Quirine Viersen en Enrico Pace

Rachmaninovs ‘Cellosonate’, Schumanns ‘5 Stücke im Volkston’ en Beethovens laatste ‘Cellosonate’; het zijn stuk voor composities waarin cello en piano gelijkwaardige instrumenten zijn. Quirine Viersen en Enrico Pace geven het beste van zichzelf in deze meesterwerken en bieden overweldigende muzikale vergezichten.

Quirine Viersen over de muziek:
"Rachmaninovs Cellosonate heb ik door zijn vier pianoconcerten leren kennen en is me erg dierbaar geworden. Er hangt altijd een zweem van geheimzinnigheid om die man. Zijn muziek lijkt op het eerste gezicht evenwichtig, maar elk van zijn pianoconcerten is uniek en op zichzelf ongelooflijk extreem, net als de Cellosonate trouwens."
(Lees het interview met Quirine Viersen.)

Late cellomuziek van Beethoven en Schumann

Om overtuigend voor cello te kunnen componeren moet je van goede huize komen. Beethoven en Schumann hadden al heel wat ervaring opgedaan, voordat ze aan hun laatste cellowerken begonnen. Beethoven was na Bach überhaupt een van de eersten die serieuze solowerken voor de cello schreef. Al zijn verbeeldingskracht stopte hij zijn laatste cellosonate; luister eens maar naar het ontroerende middendeel. Ook voor Schumann waren de ‘5 Stücke im Volkston’ de laatste stukken die hij voor ‘zijn’ cello componeerde. Als pianist én cellist wist hij als geen ander hoe je beide instrumenten moest combineren.


Rachmaninovs Cellosonate

Rachmaninov had mijn zijn Cellosonate alles gezegd wat hij op het gebied van de kamermuziek te vertellen had. Hij zou geen kamermuziek meer schrijven. Critici en muziekliefhebbers beschouwen Rachmaninovs Cellosonate nog steeds als een van de belangrijkste cellonates van de hele twintigste eeuw. Liefhebbers van Rachmaninovs ‘Tweede Pianoconcert’ kunnen in deze Cellosonate hun hart ophalen, want vooral in het langzame deel herinnert veel aan Rachmaninovs bekendste stuk.


YouTube-tip


cellosonate Meesterpianist Sergei Rachmaninoff Sergej Rachmaninov Ludwig van Beethoven Robert Schumann Kamermuziek cellorecital piano Bösendorfer Imperial 290 vleugel cello
zaterdag 27 januari 2018, 20:00 uur

De cellosonate van Rachmaninov staat bekend als een groot meesterwerk, een van de mooiste cellosonates van de twintigste eeuw. Quirine Viersen, al jaren Nederlands bekendste celliste, is deze muziek erg dierbaar geworden. Samen met meesterpianist Enrico Pace speelt ze drie prachtige celloklassiekers van Beethoven, Schumann en Rachmaninov. Beluister deze grootmeesters van de piano en cello in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 27 januari 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer