George Enescu

Concerten waarin werken van George Enescu worden en werden gespeeld

Noa Wildschut (viool) en Elisabeth Brauß (piano) - Brahms, Liszt en Ravel - Artist in residence

Samstag 4. Februar 2023, 20:00 Uhr
Ménétrier
Noa Wildschut (viool)
Georges Enescu hoorde als driejarige een Roemeense straatviolist spelen. Het maakte op hem zoveel indruk, dat hij deze herinnering jaren later als uitgangspunt nam voor Ménétrier.

Liza Ferschtman (viool) en Enrico Pace (piano) - Beethoven, Ravel, Enescu

Donnerstag 6. Februar 2020, 20:00 Uhr
Vioolsonate nr. 3 in a, op. 25, 'Dans le caractère populaire roumain'
Enrico Pace (piano) Liza Ferschtman (viool)
  • I. Moderato malinconico
  • II. Andante sostenuto e misterioso
  • III. Allegro con brio, ma non troppo mosso
In zijn Derde Vioolsonate bestrijkt Enescu veel gebieden van de Roemeense volksmuziek. Het eerste deel heeft veel weg van een rapsodie met een langzame inleiding, gevolgd door een onstuimige dans. Het tweede deel klinkt als een uitgebreide improvisatie. In het slotdeel wisselen improvisatie- en danselementen elkaar af, waarbij viool en piano elkaar steeds verder opzwepen tot een adembenemende climax.

Ervaar de Joy of Living met Europese volksmuziek - Muzikale reis door Europa

Samstag 16. Mai 2015, 20:00 Uhr
In 2004 gooide Geert Mak hoge ogen met zijn imposante reisverslag over het Europese continent van de twintigste eeuw. Het Haydn Trio biedt het muzikale equivalent. In een tijdreis door twee eeuwen Europese muziekgeschiedenis verkent dit drietal de regionale karakteristieken. Natuurlijk begint het trio met de componist waar het zijn naam aan dankt: Joseph Haydn, hij vertegenwoordigt het muzikale hart van Europa. Van daaruit gaat het naar Oost-Europa met de van folklore doordrenkte muziek van Georges Enescu en Bohuslav Matinu. Ook de Brit Ralph Vaughan Williams bedient zich in zijn 6 Studies in English Folksong van onvervalste volksmuziek. Het Haydn Trio besluit met het muziek van componiste Louise Farranc. Daarin hoor je alle karakteristieken die je van een Frans componist mag verwachten: zangrijk, virtuoos, innig en meeslepend. Bekijk het volledige programma op www.edescheconcertzaal.nl.
Cantabile et Presto
Haydn Trio
In 1904 werd Roemeense componist Enescu docent aan het Conservatorium van Parijs. Hij componeerde een aantal examenstukken waarin studenten het toppunt van hun kunnen konden laten horen, zoals in dit 'Cantabile et presto' (zangerig en snel).