Jehan-Ariste Alain

Alain is een Franse voornaam, die is afgeleid van Alan. Deze naam vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het Keltisch taalgebied. De betekenis is onzeker, enerzijds wordt de naam in verband gebracht met het woord 'Al', dat 'rots' betekent. Een andere verklaring is dat de naam is af te leiden van het Scytisch ruitervolk de Alanen. De naam komt veelvuldig voor in Bretagne, waar meerdere vorsten de naam hebben gedragen.De populariteit van de naam piekte omstreeks de jaren 60.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alain

Concerten waarin werken van Jehan-Ariste Alain worden en werden gespeeld

Eleonore Pameijer (fluit) en Gerrit Christiaan de Gier (orgel) - Saint-Saëns, Guilmant, Widor

Friday 31 January 2020, 20:00
Trois Mouvements
Gerrit Christiaan de Gier (orgel) Eleonore Pameijer (fluit)
  • I. Andante
  • II. Allegro con grazia
  • III. Allegro vivace
De Trois Mouvements componeerde Jehan Alain oorspronkelijk voor fluit en piano. Jehan Alain was de broer van de beroemde organiste Marie-Claire Alain. Zij herschreef deze stukken in 1975 voor fluit en orgel. De eerste twee delen hebben een pastoraal karakter. Het laatste deel is een opzwepende dans. Qua stijl liggen de stukken in de lijn van componisten als Debussy en Messiaen.

Franse romantiek - Jetty Podt (orgel) & Francine van der Heijden (sopraan)

Friday 2 February 2018, 20:00
Litanies
Jetty Podt (orgel)
‘Litanies’ is een van de bekendste stukken van de jonggestorven Jéhan Alain. 20 juni 1940 kwam hij om bij de Slag om Frankrijk in Saumur. Over het karakter van ‘Litanies’ vertelde Alain zelf: “Het gebed is geen klaagzang, maar een razende tornado… die niet alleen de oren van je medemens vullen, maar ook die van God. Maurice Duruflé verwerkte het thema van ‘Litanies’ in zijn ‘Prélude et fugue sur le nom d’Alain’.
Postlude pour l'office des Complies
Jetty Podt (orgel)