Erik Satie

Éric Alfred Leslie Satie, artiestennaam: Erik Satie (Honfleur, 17 mei 1866 – Parijs, 1 juli 1925) was een Franse componist en pianist. Satie leidde het leven van een bohemien en was maatschappelijk een buitenstaander. Hij werd gezien als een kolderieke zonderling en provocateur. Zijn oeuvre, dat vooral uit piano- en toneelwerken bestaat, raakte na zijn dood in de vergetelheid. Niettemin oefende hij tijdens zijn leven invloed uit op andere componisten zoals Claude Debussy, Maurice Ravel, Darius Milhaud, Edgard Varèse en Francis Poulenc, en later ook op John Cage. De Amerikaan Cage was het ook die in de jaren 40 op het modernisme van Satie wees en daarmee de aanzet gaf voor een nieuwe receptie-esthetiek van Saties werken. Edgard Varèse heeft over Saties muziek gezegd dat die hem herinnerde aan Dantes Inferno en hem opviel als een soort pre-elektronische muziek."Satie heeft in Nederland vooral bekendheid gekregen dankzij de componist, musicus en dirigent Reinbert de Leeuw. Hij was de interpretator van Saties pianomuziek (Œuvres de jeunesse pour piano)
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Satie

Concerten waarin werken van Erik Satie worden en werden gespeeld

Lavinia Meijer - De vier seizoenen volgens Lavinia Meijer - Bach, Satie, Richter

Saturday 20 January 2024, 20:00
Pièces froides
Lavinia Meijer

Lavinia Meijer's Musical Tasting

Saturday 10 April 2021, 20:00
Gnossienne nr. 1
Lavinia Meijer (harp)

Roman Rabinovich - Debussy, Satie, Gershwin - Wereldpianisten

Saturday 8 February 2020, 20:00
Gnossienne nr. 1
Roman Rabinovich (piano)
Erik Satie had een voorliefde voor bizarre titels. Zo vind je in zijn oeuvre 'Stukken in de vorm van een peer' of 'Verdroogde embryo's'. De precieze herkomst van de titel 'Gnossienne' is echter onduidelijk. Wat de stukken met elkaar gemeen hebben, is dat ze een langzaam tempo hebben, met als belangrijkste karakteristiek het ontbreken van maatsoorten en -strepen.

Lavinia Meijer goes classic!

Friday 29 November 2019, 20:00
Gnossienne nr. 1
Lavinia Meijer (harp)
Gnossienne nr. 5
Lavinia Meijer (harp)

Lavinia Meijer goes classic!

Saturday 16 November 2019, 20:00
Gnossienne nr. 1
Lavinia Meijer (harp)
Gnossienne nr. 5
Lavinia Meijer (harp)

Besloten concert Rineke de Wit (Rabobank)

Tuesday 20 November 2018, 18:00
Gymnopedie nr. 1
‘Ik heb nog nooit een noot geschreven die ik niet meende,’ zei Erik Satie. Veel noten heeft Satie dan ook niet nodig om tot de essentie van zijn muziek te komen. Satie's 'Gymnopedies' roepen met hun lange melodieën en trage akkoorden herinneringen op aan het antieke Griekenland, waaraan de ook de titel is ontleend.