Alexandre Guilmant

Félix-Alexandre Guilmant (Boulogne-sur-Mer, 12 maart 1837 — Meudon, 29 maart 1911) was een Frans componist en organist. Zoals bij veel andere componisten bleek zijn begaafdheid op vrij jonge leeftijd. Hij was twaalf toen hij al vlot orgel speelde. Hij studeerde bij Jacques-Nicolas Lemmens, samen met Charles–Marie Widor en Eugène Gigout. Tussen 1871 en 1901 was hij een leidende figuur in de Parijse orgelwereld, samen met zijn medestudenten. In 1894 stichtte hij samen met Vincent d'Indy en Charles Bordes de Schola Cantorum de Paris, waarvan hij tot 1900 directeur was en waaraan ook zijn leerling en assistent Fernand de La Tombelle als docent werd aangesteld. Dit instituut gaf een grondige theoretische opleiding, speciaal op het gebied van oude muziek, met de nadruk op polyfonie en zang a capella. Later gaf hij ook les aan het Parijse Conservatoire national supérieur de musique, aan onder meer Joseph Bonnet, Marcel Dupré, Gabriel Dupont, Henri Mulet en René Vierne. Diens broer Louis Vierne was jarenlang zijn assistent. Bekend zijn de orgelsonates; deze worden beschouwd als gelijkwaardig aan de beroemde orgelsymfonieën van Widor. Zijn oeuvre was dan ook zeer geliefd.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Guilmant

Concerten waarin werken van Alexandre Guilmant worden en werden gespeeld

Eleonore Pameijer (fluit) en Gerrit Christiaan de Gier (orgel) - Saint-Saëns, Guilmant, Widor

vrijdag 31 januari 2020, 20:00 uur
Scherzo Symphonique, op. 55, nr. 2
Gerrit Christiaan de Gier (orgel)
Net als het stuk van Karg-Elert heeft ook Guilmants Scherzo Symphonique symfonische proporties. Guilmant goot het stuk in de vorm van een rondo met twee afwisselende triogedeeltes. In het virtuoze slot keert de hoofdmelodie nog een keer terug.

Couperin, Franck en Widor - Sander van Marion 60 jaar organist - Edesche Orgelrecitals

vrijdag 7 oktober 2016, 20:00 uur
Paraphrase sur un choeur de Judas Macchabée de Händel, op.90
Alexandre Guilmant volgde Widor in 1896 op als leraar van de orgelklas van het Parijse Conservatorium. Hij werd geroemd als orgelvirtuoos en improvisator. Uitzonderlijk voor die tijd, waren zijn succesvolle tournees naar het buitenland, o.a. Amerika. Hij gaf lang vergeten werken van Oud-Franse Orgelmeesters uit.

César Franck, Johann Sebastian Bach en hun leerlingen - Peter Eilander - Edesche Orgelrecitals

vrijdag 2 oktober 2015, 20:00 uur
Peter Eilander bespeelt het romantische Ypma-orgel (1882) van de Edesche Concertzaal.
uit: Pièces dans différents styles, op. 45
Peter Eilander
  • Lamentation