'Winterreise' van Schubert - ICMFEde 2018

'Winterreise' van Schubert - ICMFEde 2018

Schuberts Winterreise

Er zijn weinig liederencycli die zoveel stof tot nadenken hebben gegeven als Schuberts 'Winterreise'. De interpretaties lopen uiteen van politiek-maatschappelijke kritiek tot een zoektocht van de mens naar zichzelf. Net als 'Die schöne Müllerin' gaat het hier ook om de liefde, maar 'Winterreise' begint op het moment dat de liefde al voorbij is. De liedteksten vertellen hoe een man na een afwijzing in de winterkou vlucht naar andere streken. Schuberts muziek volgt de stemmingswisselingen in de tekst op de voet met als absolute hoogtepunten 'Der Lindenbaum', 'Im Dorfe' en 'Der Leiermann'.

Beethovens 'Frühlingssonate'

De vioolsonate als een symfonie voor viool en piano. Zoiets moet Beethoven voor ogen hebben gehad toen hij zijn ‘Frühlingssonate’ componeerde. En inderdaad, het is zijn eerste vioolsonate met niet de gebruikelijke drie, maar met vier delen, net als in een symfonie. Vanwege het lente-achtige karakter van het stuk kreeg het al snel de bijnaam ‘Frühlingsonate’.

Vanavond beluistert u deze musici


Het Internationaal Kamermuziek Festival Ede 2018 wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Ede, de provincie Gelderland, DagjeWeg.NL en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Alles weten over de achtergronden van Schuberts 'Winterreise'? Voor aanvang van het concert vertelt Jan-Willem van Ree (musicoloog en artistiek manager van de Edesche Concertzaal) u alles over het stuk. De festivalmusici zullen diverse luistervoorbeelden live voor u spelen! Deze inleiding duurt van 17:00 uur tot ca. 17:30 uur. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Direct aansluitend serveert Restaurant Buitenzorg, direct naast de Edesche Concertzaal, een diner speciaal voor onze bezoekers. Zo weet u zeker dat u op tijd weer terug bent voor het avondconcert! Kosten: € 25,00 per persoon (inclusief een drankje, en koffie/thee na afloop). Graag vooraf reserveren via 0318-610313.

Beluister hier alvast Schuberts 'Winterreise' door tenor Ian Bostridge en pianiste Saskia Giorgini.

bariton viool piano Franz Schubert Ludwig van Beethoven Winterreise Anna Fedorova Internationaal Kamermuziek Festival Ede 2018 IKFE ICMF Ede International Chamber Music Festival Ede
donderdag 10 mei 2018, 19:00 uur

Sterbariton Tobias Berndt zingt Schuberts beroemdste liederencyclus, Winterreise. In de 24 liederen van Winterreise maakt een rusteloze jongeman de balans op van zijn mislukte liefde. Voorafgaand aan dit ongeëvenaarde meesterwerk speelt violist Linus Roth Beethovens lentefrisse vioolsonate met de passende bijnaam 'Frühling'. Beleef de winter én de lente!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
donderdag 10 mei 2018, 19:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer