Grande Finale met Beethovens 'Tripelconcert' - ICMFEde 2018

Grande Finale met Beethovens 'Tripelconcert' - ICMFEde 2018
Uitvoerenden: Anna Fedorova Josephine Olech Nicholas Schwartz Georgy Kovalev Julien Quentin Benedict Kloeckner Anny Chen Eldbjørg Hemsing Daniel Rowland Linus Roth Alexander Abayev Eivind Ringstad Ella van Poucke

Grande Finale met Beethovens 'Tripelconcert' - ICMFEde 2018

Syrinx voor fluit solo
Joséphine Olech (fluit)
Debussy schreef het fluitstuk 'Syrinx' oorspronkelijk als toneelmuziek bij het stuk 'Psyché' van Gabriel Mourey. De muziek klinkt op het moment dat de god Pan sterft. Het toneelstuk is inmiddels vergeten, maar Debussy's 'Syrinx' behoort tot een van de beroemdste stukken voor fluit solo.
Concertino voor fluit, altviool en contrabas
Nicholas Schwartz (contrabas) Georgy Kovalev (altviool) Joséphine Olech (fluit)
 • I. Andante con moto
 • II. Furiant. Allegro furioso
 • III. Andante
 • IV. Allegro gaio
Samen met Béla Bartók zagen veel Oost-Europese componisten volksmuziek als een natuurlijk fenomeen; zo ook Schulhoff in dit prachtige 'Concertino'. Vooral het tweede en vierde deel zitten boordevol verwijzingen naar de Boheemse volksmuziek, zoals de furiant.
Uit: F.A.E.-Sonate
Anna Fedorova (piano) Aleander Abayev (viool)
 • III. Scherzo
De zogenoemde 'F.A.E.-Sonate' is een gemeenschappelijke compositie van de componisten Johannes Brahms, Robert Schumann en Albert Dietrich. Het stuk was een muzikaal eerbetoon aan de legendarische violist Joseph Joachim. De afkorting F-A-E staat voor de romantische uitdrukking: 'Frei aber einsam'. Dit was ook het levensmotto van Joachim.
Distance de fée
Anny Chen (viool) Julien Quentin (piano)
Toru Takemitsu was 21 jaar toen hij het prachtige 'Distance de fée' componeerde. Dit werk beschrijft met licht mythologische beelden, een ongrijpbaar, transparant wezen dat leeft in "het labyrint van de lucht ", zoals een dichtregel van de Japanse dichter Shuzo Takiguchi luidt.
Uit: Pianokwintet in f, op. 34
Ella van Poucke (cello) Eivind Ringstad (altviool) Linus Roth (viool) Daniel Rowland (viool) Anna Fedorova (piano)
 • I. Allegro non troppo
De muziek als meeslepende natuurkracht ervaar je in Brahms' 'Pianokwintet', op. 34. Het kostte de componist nogal wat hoofdbrekens op tot de definitieve vorm van dit werk te komen. Versies voor strijkkwartet en voor pianoduo belandden in de open haard. Pas toen Brahms piano en strijkers combineerde, viel alles op zijn plaats.
PAUZE
Tripelconcert in C, op. 56 (arr.)
Eldbjørg Hemsing (viool) Benedict Kloeckner (cello) Anna Fedorova (piano) Alexander Abayev (viool) Anny Chen (viool) Georgy Kovalev (altviool) Ella van Poucke (cello) Nicholas Schwartz (contrabas)
 • I. Allegro
 • II. Largo (attacca)
 • III. Rondo alla polacca
Beethoven was een echt natuurmens. Vaak trok hij erop uit om in de landelijke gebieden buiten Wenen lange wandelingen te maken. Vaak vielen hem dan de mooiste melodieën in, die hij thuis verder uitwerkte. In het 'Rondo' van zijn 'Tripelconcert' liet Beethoven zich inspireren door de nationale dans van Polen, de polonaise.
zaterdag 12 mei 2018, 19:00 uur

[nl]Beleef de muziek zelf als een onweerstaanbare natuurkracht! In de meest verrassende combinaties betreden de musici van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede het podium, variërend van één tot dertien spelers. Geniet van Debussy's pure en zuivere 'Syrinx' voor fluit solo of Brahms' meeslepende Pianokwintet, op. 34. Het hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld Beethovens feestelijke 'Tripelconcert' met daarin een solorol voor zowel piano, viool als cello.[/nl] [en]During this sensational final concert, the festival musicians will enter the stage in combinations you've never heard before, varying from one to thirteen musicians. Enjoy Debussy’s ‘Syrinx’ for solo flute or Brahms 'Piano Quintet op. 24'. The main piece is Beethoven’s unmatched 'Triple Concerto' with solos for piano, cello and violin.[/en]

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 12 mei 2018, 19:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer