Trio Rodin met aangrijpende Sjostakovitsj

Trio Rodin met aangrijpende Sjostakovitsj
Uitvoerenden: Trio Rodin Carles Puig Esther García Jorge Mengotti
Joseph Haydn (1832-1809)
Trio voor piano, viool en cello Hob. XV, nr. 25 in G, 'Zigeuner trio'
Andante
Poco Adagio
Finale. Rondo all' Ongerese. Presto
Eerste kennismaking: Het zogenoemde 'Zigeuner trio' is zonder twijfel Haydn bekendste kamermuziekwerk. De populariteit dankt het werk aan het spetterende slotdeel. Hierin imiteert Haydn de karakteristieke speelstijl van de Roma. Anders dan de piano in overige delen, is het nu de fiedelende viool die hier de show steelt. 

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Danse macabre
Eerste kennismaking: Wie aan Saint-Saëns denkt, denkt aan de Danse macabre. Twaalf middernachtelijke klokslagen zetten de toon voor een macaber bal. Magere Hein stemt zijn viool en hitst het nachtelijke dansgezelschap op tot een zinderende rondedans. Wanneer de haan het ochtendgloren aankondigt, eindigt het bal even abrupt als het begon. Alleen Magere Hein blijft over, spelend op zijn viool.

Sergej Rachmaninov
(1873-1943)
Trio voor piano, viool en cello nr. 1 in g 'Trio élégiaque'
Eerste kennismaking: Rachmaninov kennen we vooral als componist van virtuoze pianomuziek. Kamermuziek was voor hem eerder het medium voor persoonlijke ontboezemingen. Zo ook in dit Trio élégiaque. Over de aanleiding weten we niets. Desondanks is het een juweeltje, waarvan de muziek de melancholische lading van de titel volledig dekt.  

PAUZE

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975)
Trio voor piano, viool en cello nr. 2, op. 67 in e
Andante - Moderato - Poco più mosso
Allegro con brio
Largo
Allegretto
Eerste kennismaking: Sjostakovitsj componeerde zijn Tweede Pianotrio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een emotionele klaagzang in de traditie van Rachmaninovs Trio élégiaque. In het slotdeel ontpopt een Joods-getinte melodie zich tot een ware danse macabre. Maar de dood heeft niet het laatste woord. Aan het eind verzoenen de drie instrumenten zich met elkaar in een majestueus slotkoraal. 

Trio Rodin met aangrijpende Sjostakovitsj

Trio voor piano, viool en cello Hob. XV, nr. 25 in G,, 'Zigeuner trio'
 • Andante
 • Poco Adagio
 • Finale. Rondo all' Ongerese. Presto
Eerste kennismaking: Het zogenoemde 'Zigeuner trio' is zonder twijfel Haydn bekendste kamermuziekwerk. De populariteit dankt het werk aan het spetterende slotdeel. Hierin imiteert Haydn de karakteristieke speelstijl van de Roma. Anders dan de piano in overige delen, is het nu de fiedelende viool die hier de show steelt.
Danse macabre
Eerste kennismaking: Wie aan Saint-Saëns denkt, denkt aan de Danse macabre. Twaalf middernachtelijke klokslagen zetten de toon voor een macaber bal. Magere Hein stemt zijn viool en hitst het nachtelijke dansgezelschap op tot een zinderende rondedans. Wanneer de haan het ochtendgloren aankondigt, eindigt het bal even abrupt als het begon. Alleen Magere Hein blijft over, spelend op zijn viool.
Trio voor piano, viool en cello nr. 1 in g, 'Trio élégiaque'
Eerste kennismaking: Rachmaninov kennen we vooral als componist van virtuoze pianomuziek. Kamermuziek was voor hem eerder het medium voor persoonlijke ontboezemingen. Zo ook in dit Trio élégiaque. Over de aanleiding weten we niets. Desondanks is het een juweeltje, waarvan de muziek de melancholische lading van de titel volledig dekt.
PAUZE
Trio voor piano, viool en cello nr. 2, op. 67 in e
 • Andante - Moderato - Poco più mosso
 • Allegro con brio
 • Largo
 • Allegretto
Eerste kennismaking: Sjostakovitsj componeerde zijn Tweede Pianotrio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een emotionele klaagzang in de traditie van Rachmaninovs Trio élégiaque. In het slotdeel ontpopt een Joods-getinte melodie zich tot een ware danse macabre. Maar de dood heeft niet het laatste woord. Aan het eind verzoenen de drie instrumenten zich met elkaar in een majestueus slotkoraal.
zaterdag 27 september 2014, 20:00 uur

Trio Rodin behoort tot de meest veelbelovende pianotrio's van dit moment. Op diverse internationale concoursen wonnen ze verschillende prijzen, waaronder de Storioni Toonzaal Prijs 2013. In de Edesche Concertzaal geven ze acte de présence met volbloed pianotrio-repertoire, zoals Haydns beroemde 'Zigeunertrio' en het monumentale Tweede Pianotrio van Dmitri Sjostakovitsj.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 27 september 2014, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer