Maria Milstein, Busch Trio - Dvorák en Brahms - Openingsconcert

Maria Milstein, Busch Trio - Dvorák en Brahms - Openingsconcert

Programma

Dvorák - Trio voor twee violen en altviool, op. 74, 'Terzetto'

Brahms - Vioolsonate nr. 1 in G, op. 78, 'Regensonate'

Dvorák - Pianokwintet nr. 2 in A, op. 81


Maria Milstein

Niemand kan om violiste Maria Milstein heen. Ze won de belangrijke Nederlandse Muziekprijs en maakte als soliste bij het Radio Filharmonisch Orkest haar debuut in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Dit seizoen beleef je Maria Milstein als artist in residence van de Edesche Concertzaal. Speciaal voor het openingsconcert neemt ze een aantal goede vrienden mee: het Busch Trio en altviolist Miguel da Silva.


Busch Trio en Miguel da Silva

Over wat het Busch Trio en Miguel da Silva zo bijzonder maakt, vertelt Maria Milstein aan de Edesche Concertzaal: "Ze hebben een enorme fascinatie voor de muziekcultuur van de eerste helft van de twintigste eeuw. Om dicht in de buurt te komen van het klankbeeld van die tijd hebben ze veel oude opnames grijs gedraaid en spelen ze op darmsnaren.” Maar er is nóg iets bijzonders, want Mathieu van Bellen, violist van het Busch Trio en tevens partner van Maria Milstein, bespeelt de viool van de legendarische violist Adolf Busch zelf. Samen spelen ze enkele parels uit de kamermuziek, waaronder Brahms' 'Eerste Vioolsonate' en het 'Tweede Pianokwintet' van Brahms' pupil Antonín Dvorák.


Uitbundige Dvorák

Samen met violist Mathieu van Bellen en altviolist Miguel da Silva opent Maria Milstein het concert met Dvoráks vrolijke 'Terzetto'. Heerlijke muziek vol speelplezier. Dvorák schreef het stuk voor zijn vioolspelende buurman en diens leraar. Naar verluidt speelde Dvorák zelf de altvioolpartij tijdens genoeglijke muziekavondjes. Net zo uitbundig als het 'Terzetto' klinkt Dvoráks 'Tweede Pianokwintet'. Niemand minder dan Tsjaikovski maakte een van de uitvoeringen mee en schreef in zijn dagboek: "Ik vond de muziek beminnelijk. Ik hou van zijn pianokwintet!"


Maria Milstein over wat muziek voor haar betekent:
"Muziek maakt mij een rijker mens. Mijn leven draait om muziek, maar dat kan niet zonder anderen. Het is een heerlijke wereld om in te zijn, soms ook een idealistische wereld, omdat je met iets bezig bent waarvan je houdt. Muziek is iets wat ons iedere dag rijker en blijer maakt."
(Lees het interview met Maria Milstein.)

Brahms' Eerste Vioolsonate, op. 78

Vond Dvorák inspiratie in de Tsjechische volksmuziek, Brahms greep voor zijn 'Eerste Vioolsonate' terug op twee eerdere liederen die hij had geschreven. Aan één daarvan, 'Regenlied', dankt deze prachtige Vioolsonate zijn bijnaam: 'Regensonate'.


YouTube-tip


pianokwintet Vioolsonate Antonín Dvorák Johannes Brahms Regensonate Kamermuziek atist in residence viool altviool cello piano Nederlandse Muziekprijs Seizoen '18-'19 Terzetto Bösendorfer Imperial 290
vrijdag 28 september 2018, 20:00 uur

Violiste Maria Milstein is dol op Dvorák: "De melodieën kun je zo meezingen en de ritmes zijn pakkend”, vertelt ze enthousiast. Het klinkt allemaal door in Dvoráks 'Tweede Pianokwintet', waarmee Maria Milstein, samen met het Busch Trio en altviolist Miguel da Silva, haar artist in residency van de Edesche Concertzaal begint. Voorafgaand aan dit meesterwerk klinkt Brahms' 'Eerste Vioolsonate' en Dvoráks 'Terzetto' voor twee violen en altviool. Geniet van deze winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018 in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 28 september 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer