Filippo Gorini - Chopin, Beethoven - Wereldpianisten

Filippo Gorini - Chopin, Beethoven - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Programma

Beethoven - Pianosonate, op. 106, 'Hammerklavier'

Chopin - Pianosonate nr. 2, op. 35

Chopin - Ballade nr. 4, op. 52


Filippo Gorini

Voor Beethoven moet je bij Filippo Gorini zijn! In 2015 won hij in Beethovens geboortestad Bonn de belangrijke Telekom Beethoven Competition. Sindsdien staat de muziek van deze grote Duitse componist prominent op zijn programma's. "Dapper en origineel", oordeelt kwaliteitskrant The Guardian over zijn spel. In de Edesche Concertzaal combineert Gorini Beethovens 'Hammerklaviersonate', de moeilijkste van zijn pianosonates, met twee klassieke tophits van Chopin: de 'Tweede Pianosonate' en de 'Vierde Ballade'.


Beethovens Hammerklaviersonate

Beethoven wist dat hij met zijn Pianosonate nr. 29 een uniek stuk muziek had gecomponeerd. Daarom gaf hij het werk de titel mee: 'Große Sonate für das Hammerklavier'. Beethovens tijdgenoten vonden de sonate onspeelbaar. Pas tien jaar na Beethovens dood durfde niemand minder dan Franz Liszt het als eerste aan de 'Hammerklavier' in het openbaar te spelen. Alles haalt Beethoven uit de kast. Daarbij vergt de componist niet alleen het uiterste van de pianist, maar ook van de piano. Bewonder Filippo Gorini in deze 'Mount Everest' onder Beethovens pianosonates.


Filippo Gorini over de Hammerklaviersonate:
"Ik speelde de Hammerklaviersonate een tijdje terug op mijn oude middelbare school en de leerlingen waren sprakeloos. Ze hadden geen idee dat klassieke muziek zoveel energie en power kon hebben. Ik vond het een ontroerende ervaring."
(Lees het interview met Filippo Gorini.)

Chopins 'Marche funèbre'

Iedereen herkent Chopins beroemde treurmars. In films klinkt de muziek vaak als er iemand doodgaat, maar eigenlijk heeft het stuk weinig met de dood te maken. Chopin schreef zijn treurmars in de tijd dat zijn verloving met kunstenares Maria Wodzinski stukliep. Over de muziek was Chopin uiteindelijk zo tevreden dat hij er een hele sonate omheen componeerde.


Ballade zonder verhaal

Van de vier ballades die Chopin componeerde is de 'Vierde Ballade' misschien wel de mooiste. Althans, dat vinden de meeste pianisten. Zo beweerde meesterpianist John Ogdon "Chopins 'Vierde Ballade' is zijn "meest verheven, zijn meest intense en krachtigste compositie... Ongelooflijk dat het maar twaalf minuten duurt, want het omvat de ervaring van een heel leven." Benieuwd hoe dit meesterwerk klinkt onder de handen van Filippo Gorini? Kom luisteren!


YouTube-Tip


Wereldpianisten Frédéric Chopin Ludwig van Beethoven Bösendorfer Imperial 290 piano dodenmars marche funèbre Seizoen '18-'19
zaterdag 29 september 2018, 20:00 uur

Chopins beroemde Treurmars uit zijn 'Tweede Pianosonate', wie kent dat niet? Samen met de prachtige 'Vierde Ballade' speelt meesterpianist Filippo Gorini twee van Chopins bekendste stukken. Naast Chopin heeft hij ook een bijzondere band met Beethoven. Als sterleerling van de legendarische pianist Alfred Brendel won Gorini zowel de Eerste als de Publieksprijs tijdens de Telekom Beethoven Competition Bonn 2015. Aan de Bösendorfer Imperial geeft hij zijn kijk op Beethovens onovertroffen 'Hammerklaviersonate'.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 29 september 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer