Margreet Rietveld (sopraan) & Gerben Budding (orgel) - Widor, Vierne, Andriessen

Margreet Rietveld (sopraan) & Gerben Budding (orgel) - Widor, Vierne, Andriessen

Een greep uit het programma:

H. Andriessen - Miroir de peine

H. Andriessen - Magna res est amor

Vierne - Symfonie voor orgel nr. 1, op. 14 (sel.)


Nederland - Frankrijk

Wist je dat veel Nederlandse muziek zijn wortels heeft in Frankrijk? Tijdens dit concert volgen organist Gerben Budding en sopraan Margreet Rietveld dit spoor terug naar Frankrijk. Albert de Klerk en zijn leraar Hendrik Andriessen staan in het eerste deel van het concert centraal. Louis Vierne en zijn leraar Charles-Marie Widor klinken in het tweede deel van het concert. Als brug tussen Nederland en Frankrijk brengen Gerben Budding en Margriet Rietveld een verrassende improvisatie voor zang en orgel.


Hendrik Andriessens 'Miroir de peine'

In de liederencyclus ‘Miroire de peine’ op tekst van Henri Ghéon staat het lijden van Jezus centraal, maar dan gezien door de ogen van zijn moeder Maria. Het eerste lied ‘Agonie au jardin’ beweent, naast de wanhoop van Maria, ook de eenzaamheid van haar zoon in Gethsemane. Het laatste lied ‘Crucifixion’ schildert de kruisiging.


Gerben Budding

Gerben Budding is een van de belangrijkste Nederlandse organisten van zijn generatie. Hij studeerde aan Utrechts Conservatorium en volgde masterclasses en privé-lessen orgel bij onder meer Louis Robilliard, Martin Haselböck en Thierry Escaich. Alleen al het jaar 2013 leverde hem vier internationale prijzen op, waaronder de Eerste Prijs tijdens het Second International Organ Competition ‘Agati-Tronci’ in San Marcello Pistoiese (Italië). Sinds 2009 is Gerben Budding organist van de Grote Kerk in Gorinchem waar hij het monumentale Bätz-Witte orgel bespeelt.


Gerben Budding over wat belangrijk is bij het maken van muziek:
"Ik probeer altijd de compositie recht te doen. Wat wil de componist naar mijn idee zeggen? Ik vind de historisch-geïnformeerde uitvoeringspraktijk belangrijk. Als je Bach hetzelfde speelt als Sjostakovitsj, klopt er iets niet."
(Lees het interview met Gerben Budding.)

Margreet Rietveld

Het zou zomaar kunnen dat je sopraan Margreet Rietveld al eerder hebt horen zingen. Ze was soliste in vrijwel alle grote oratoria, variërend van Bachs 'Matthäus-' en 'Johannes-Passion' tot de 'Messiah' van Händel en Haydns 'Die Schöpfung'. Ook maakt Margreet deel uit van diverse professionele ensembles waaronder Kamerkoor Ars Musica, Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent.


YouTube-Tip


Albert de Klerk Hendrik Andriessen Louis Vierne Charles-Marie Widor Orgel OrgelPlus Ypma-orgel Seizoen '18-'19 sopraan zang zangeres
vrijdag 5 oktober 2018, 20:00 uur

Sopraan Margreet Rietveld en organist Gerben Budding laten verrassende verbanden horen tussen Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied. Geniet van Andriessens meesterwerken ‘Miroir de Peine’ en ‘Magna res est amor’. Ook staan Widors serene ‘Ave Maria’ en ‘Les Angélus’ van Louis Vierne op het programma.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 5 oktober 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer