Bachs Goldbergvariaties - Blokfluitkwintet Seldom Sene

Bachs Goldbergvariaties - Blokfluitkwintet Seldom Sene

Oude Muziek '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Oude Muziek '21/'22:

Programma

Bach - Goldbergvariaties (arr.)


Bachs Goldbergvariaties

Humor, emotie, orde, elegantie en krancht, Bachs 'Goldbergvariaties heeft het allemaal! Hoewel het stuk bijna driehonderd jaar oud is, raakt de muziek wereldwijd nog steeds miljoenen mensen. In Nederland haalde Bachs meesterwerk op de ‘Hart & Ziel Lijst 2017’ van Radio 4 een magische veertiende plek, net onder de 'Cellosuites' en de 'Matthäus-Passion'.


Bach op blokfluit

Onder de schare bewonderaars bevinden zich ook de vijf dames van blokfluitkwintet Seldom Sene. Zozeer zelfs dat blokfluitiste María Martínez Ayerza er een prachtige versie voor blokfluitkwintet van maakte. Een schot in de roos, want direct na het verschijnen van de cd werd de opname door de luisteraars van ‘Geen dag zonder Bach’ op de Concertzender Nederland gekozen tot 'BachCD 2017'.


Seldom Sene over de Goldbergvariaties:
"Het is een echt topstuk. We merken dat de muziek de mensen tijdens onze concerten echt raakt”, vertelt María. Over hoe dat komt, zegt Hester: "Allerlei gevoelens komen in de muziek voorbij. Iedereen kan zich denk ik wel iets bij zijn muziek voorstellen, daarom is het ook een van Bachs meest gespeelde composities."
(Lees het interview met Seldom Sene.)

Beroemd verhaal

Het stuk dankt zijn naam aan een beroemd verhaal. Bach zou het geschreven hebben op verzoek van een zekere Johann Gottlieb Goldberg. Deze Goldberg was klavecinist van een aan slapeloosheid lijdende Russische ambassadeur. Het enige wat deze diplomaat tijdens nachtelijke uren kon ontspannen was muziek en zo ontstonden de 'Goldbergvariaties'. Hoe mooi het verhaal ook mag zijn, Bachs 'Goldbergvariaties' zijn zeker niet slaapverwekkend. Het stuk werd wereldberoemd dankzij fenomenale pianisten als Glenn Gould en Murray Perahia. In de Edesche Concertzaal speelt Seldom Sene dit stuk in een bijzondere versie voor blokfluitkwintet.


Seldom Sene

Blokfluitkwintet Seldom Sene is niet meer weg te denken van de Nederlandse oude muziek-podia. In 2014 won Seldom Sene de eerste prijs bij het Internationaal Van Wassenaer Concours. "Dit is een perfect ensemble dat alleen nog maar kan groeien", schreef Merlijn Kerkhof in NRC Handelsblad. Seldom Sene wordt alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en geeft concerten in befaamde series op festivals door heel Europa. Een van de laatste hoogtepunten was een tournee van elf concerten tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016.


Seldom Sene bestaat uit:

 • María Martínez Ayerza
 • Hester Groenleer
 • Eva Gemeinhardt
 • Stephanie Brandt
 • Ruth Dyson

YouTube-Tip


Goldbergvariaties Johann Sebastian Bach kwintet Seizoen '18-'19 blokfluit oude muziek barok Glenn Gould
vrijdag 12 oktober 2018, 20:00 uur

Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt Bachs Goldbergvariaties in de eigen versie voor blokfluitkwintet. De CD-opname van deze bewerking was een schot in de roos. Direct na het verschijnen werd de opname door de luisteraars van ‘Geen dag zonder Bach’ op Concertzender Nederland gekozen tot 'BachCD 2017'. Beluister dit blokfluitkwintet met Bachs Goldbergvariaties live in de Edesche Concertzaal. Het is niet alleen muziek om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 12 oktober 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer