Beethovens Kreutzersonate - Francesca Dego (viool) & Francesca Leonardi (piano) - Lustrumconcert

Beethovens Kreutzersonate - Francesca Dego (viool) & Francesca Leonardi (piano) - Lustrumconcert

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Beethoven - Kreutzersonate, op. 47

Stravinski - Suite Italienne

Ravel - Tzigane


Muzikaal vuurwerk uit Wenen en uit het zonnige zuiden

Met violiste Francesco Dego en pianiste Francesca Leonardi beluister je twee nieuwe sterren aan de hemel van de Italiaanse kamermuziek. Beide dames bezorgen je een heerlijke avond met muzikaal vuurwerk uit Wenen en uit het zonnige zuiden. Beethoven schreef met zijn indrukwekkende 'Kreutzersonate' een van de beroemdste vioolsonates van de negentiende eeuw. De opzwepende finale van Beethovens 'Kreutzersonate' vormt de perfecte opmaat voor een mediterraans muzikaal feest. In Stravinski's 'Suite Italienne' klinkt zinderende barok in een modern jasje. Maurice Ravel brengt in 'Tzigane' de vurige muziek van de Roma's tot leven.


Francesca Dego

Francesca Dego zingt op haar viool. Vooral de Italiaanse operatraditie inspireert haar enorm. En dat levert sublieme momenten op. Violiste Francesca Dego "voegt karaten toe aan het goud van de noten die ze speelt", schreef een recensent dan ook enthousiast. Overal waar de Italiaanse Francesca Dego speelt, raakt men nauwelijks uitgepraat over haar prachtige klank, haar meeslepende uitvoering en haar perfecte techniek. In de Edesche Concertzaal neemt ze haar vaste pianopartner Francesca Leonardi mee. Recent namen beide dames alle vioolsonates van Beethoven op voor het hoogstaande cd-label Deutsche Grammophon.


Francesca Dego over viool en opera:
"Strijkinstrumenten zitten heel dicht bij het 'cantabile' van zang. Het is erg zinvol om als instrumentalist naar opera en vocale muziek te luisteren, omdat je dan hoort hoe een zin op een natuurlijke wijze gefraseerd wordt. Als je alleen maar naar vioolmuziek luistert, hoor je dat niet."
(Lees het interview met Francesca Dego.)

Francesca Leonardi

"Trefzeker" en "kristalhelder": het zijn rake typeringen die in de Italiaanse pers aan het prachtige pianospel van Francesca Leonardi worden toegedicht. Dat is meer dan terecht, want Francesca Leonardi is een van de grootste Italiaanse pianisten van haar generatie. Ze is winnares van veertien eerste prijzen op nationale en internationale concoursen. Het grote publiek leerde Francesca Leonardi tijdens het WK voetbal 2014 kennen, toen ze tijdens de openingsceremonie in Theatro Municipal van Rio de Janeiro speelde.


Tip: Nog meer 'Kreutzersonate' met Tolstoj en Janácek

Het Dudok Quartet Amsterdam speelt op vrijdag 26 oktober Janáceks 'Eerste Strijkkwartet', 'Kreutzersonate'. Muziek die alles te maken heeft met Beethovens gelijknamige vioolsonate. Janácek liet zich in zijn strijkkwartet namelijk inspireren door de roman 'Kreutzersonate' van de beroemde Russische schrijver Lev Tolstoj. In dit tragische liefdesverhaal speelt Beethovens 'Kreutzersonate' een sleutelrol.


YouTube-Tip


viool piano Bösendorfer Imperial 290 Ludwig van Beethoven Igor Strawinski Mario Castelnuovo-Tedesco Maurice Ravel Nederlandse première Tzigane Kreutzersonate Suite Italienne Seizoen '18-'19 Kamermuziek Deutsche Grammophon Lev Tolstoj Léos Janácek Igor Stravinksy Lustrum
zaterdag 13 oktober 2018, 20:00 uur

Het is een droomcombinatie: violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi. Al elf jaar vormen de dames een succesvol duo. Hun jongste wapenfeit is de cd-opname van Beethovens tien vioolsonates voor kwaliteitslabel Deutsche Grammophon. In de Edesche Concertzaal speelt het duo Beethovens beroemdste vioolsonate: de 'Kreutzersonate', gevolgd door vioolklassiekers uit zonnige streken, waaronder Stravinski’s 'Suite Italienne' en 'Tzigane' van Ravel.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 13 oktober 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer