Dudok Quartet Amsterdam - Beethovens 'Große Fuge' & Janáceks 'Kreutzersonate' - Strijkkwartet

Dudok Quartet Amsterdam - Beethovens 'Große Fuge' & Janáceks 'Kreutzersonate' - Strijkkwartet

Strijkkwartetten '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '24/'25 :

Een greep uit het programma:

Beethoven - Strijkkwartet nr. 13, op. 130

Beethoven - Große Fuge, op. 133

Janácek - Strijkkwartet nr. 1, 'Kreutzersonate'


Op avontuur met het Dudok Quartet Amsterdam

Ga mee op avontuur met het Dudok Quartet Amsterdam! De vier enthousiaste musici zetten juist graag een stapje verder waar anderen stoppen. Geen wonder dat het Dudok Quartet Amsterdam inmiddels ook internationaal een strijkkwartet van statuur is. Begin 2018 ontving het viertal de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Ondanks de internationale roem blijft het Dudok Quartet Amsterdam dicht bij zijn oorspronkelijke missie.


Marleen Wester over de missie van het kwartet:
"We proberen een zo eerlijk mogelijke uitvoering te geven, die tegelijk zo levendig mogelijk is. Dat bereiken we door vol overgave te spelen en door soms flinke risico’s te nemen. Daarmee stellen we ons op een bepaalde manier kwetsbaar op. Maar het belangrijkste is dat de luisteraar op het puntje van zijn stoel zit!"
(Lees het interview met Marleen Wester.)

Beethoven, Janácek en muziek uit de renaissance

Over wat het programma zo bijzonder maakt, vertelt Marleen Wester: "Beethoven schrijft met zijn 'Dertiende Strijkkwartet' hele contrastrijke muziek. Janácek speelt in zijn 'Eerste Strijkkwartet' op een meer associatieve manier met klank. Het zijn erg onstuimige stukken!” Als tegenwicht speelt het Dudok Quartet Amsterdam strijkkwartetversies van muziek uit de renaissance. Die serene oude muziek geeft een prachtig contrast met de onstuimige strijkkwartetten van Beethoven en Janácek.


Beethovens 'Grote Fuga'

Toen Beethoven zijn 'Dertiende Strijkkwartet', op. 130 had afgemaakt, vond de componist dat hij iets uitzonderlijks had volbracht. Het stuk eindigde namelijk met een reusachtige fuga, waarin Beethoven morrelt aan de muzikale conventies van zijn tijd. Hij noemde dat stuk daarom zijn 'Große Fuge'. Toen het kwartet voor het eerst werd uitgevoerd vroeg het publiek om een herhaling van de middendelen van het kwartet. Hierop zou Beethoven woedend gegromd hebben: "En waarom herhalen zij de fuga niet? Alleen dát hadden ze moeten herhalen!" Het Dudok Quartet Amsterdam doet Beethovens 'Dertiende Strijkkwartet' meer dan recht door op 26 oktober de oorspronkelijke finale te spelen, de 'Große Fuge'. Beleef Beethoven op zijn best!


Janáceks 'Kreutzersonate'

Ook het 'Eerste Strijkkwartet' van de Tsjechische componist Leos Janácek is een en al muzikaal avontuur. In 1923 schrijft de bijna zeventig jaar oude Janácek in een vlaag van verliefdheid zijn 'Eerste Strijkkwartet'. Hij geeft het de titel 'Kreutzersonate' mee, naar de beroemde roman van Tolstoi. In deze roman over liefde en jaloezie speelt Beethovens 'Kreutzersonate' een beslissende rol. Ondanks dat Janácek gehuwd is, droeg hij dit meesterwerk op aan zijn zeer jonge geheime liefde Kamilla. ‘Noot voor noot vloeiden gloeiend uit mijn pen’, schrijft hij aan haar...


Het Dudok Quartet Amsterdam bestaat uit:

  • Judith van Driel, eerste viool
  • Marleen Wester, tweede viool
  • David Faber, cello
  • Marie-Louise de Jong, altviool


YouTube-Tip

Beluister het Dudok Quartet Amsterdam in Schuberts 'Der Tod und das Mädchen'


strijkkwartet strijkkwartetten Ludwig van Beethoven viool altviool cello Johannes Ockeghem Carlo Gesualdo Grosse Fuge Kreutzersonate Seizoen '18-'19
vrijdag 26 oktober 2018, 20:00 uur

Vurig en wild. Het Dudok Quartet Amsterdam is zonder twijfel een van Nederlands meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten. In de Edesche Concertzaal geeft het kwartet zijn visitekaartje af met onder meer Beethovens revolutionaire en grensverleggende 'Große Fuge' en het onstuimige strijkkwartet 'Kreutzersonate' van Janácek. "Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld", laat het Dudok Quartet Amsterdam weten. Terecht is dit prachtige ensemble winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award 2018.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 26 oktober 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer