Denis Kozhukhin - Mendelssohn, Grieg, Prokofjev - Wereldpianisten

Denis Kozhukhin - Mendelssohn, Grieg, Prokofjev - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Programma

Mendelssohn - Lieder ohne Worte (sel.)

Grieg - Lyrische Stücke (sel.)

Prokofjev - Pianosonate nr. 8, op. 84


Meesterpianist Denis Kozhukhin

De loopbaan van meesterpianist Denis Kozhukhin verloopt stormachtig. Naast de Eerste Prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd (2010) won hij eerder al de Vendome prijs tijdens het Verbier Festival. Sindsdien speelt Denis Kozhukhin samen met belangrijke orkesten als het Philharmonia Orchestra in Londen en het Philadelphia Orchestra en is hij op beroemde concertpodia te beluisteren zoals het Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall in New York en de Londense Wigmore Hall.


De twee gezichten van Denis Kozhukhin

Als pianist laat Denis Kozhukhin graag verschillende kanten van zichzelf horen. Even makkelijk schakelt hij tussen allerlei muziekstijlen. In de Edesche Concertzaal varieert dat van romantische pianostukken van Mendelssohn en Grieg tot de bloedstollende 'Achtste Pianosonate' van Prokofjev.


Mendelssohn en Grieg

Wat de 'Lieder ohne Worte' zijn voor Mendelssohn, dat zijn de 'Lyrische Stücke' voor Grieg. Bij allebei gaat het om sfeervolle pianostukken waarin een bepaald beeld of een bepaalde stemming het uitgangspunt is. Waan je in Mendelssohns 'Venetianisches Gondellied' al varend door de kanalen van het schilderachtige Venetië. Grieg neemt je in zijn 'Hochzeitstag auf Troldhaugen' mee naar het Noorse platteland.


Prokofjevs Achtste Pianosonate

Groter kan het contrast niet zijn tussen de sfeervolle pianostukken van Mendelssohn en Grieg en de robuuste 'Achtste Pianosonate' van Prokofjev. 'Oorlogssonates' worden ze genoemd, de drie late pianosonates (nrs. zes tot en met acht) die Prokofjev tijdens de Tweede Wereldoorlog componeerde. De 'Achtste Pianosonate', tevens de langste van de drie, schreef Prokofjev met de bevrijding in zicht. Het bijna triomfantelijke einde van het stuk heeft daar vast iets mee te maken. Mocht dit stuk voor u als luisteraar nieuw zijn, geen nood. Denis Kozkhukhin is een "indrukwekkende en betrouwbare gids" in Prokofjevs meesterwerk, aldus de Engelse kwaliteitskrant The Guardian.


YouTube-tip


piano Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten Felix Mendelssohn-Bartholdy Edvard Grieg Sergei Prokoviev Sergej Prokofjev Lieder ohne Worte Lyrische Stücke Noorwegen Seizoen '18-'19
zaterdag 27 oktober 2018, 20:00 uur

Meesterpianist Denis Kozhukhin, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2010, maakt steeds weer grote indruk op de luisteraars. "Alsof er een wervelwind door de Grote Zaal ging… Met een ongelooflijk fijn en genuanceerd toucher gaf hij de klank kleur en diepte", schreef De Telegraaf enthousiast over zijn debuut in de serie Meesterpianisten. In de Edesche Concertzaal gebeurt dat zeker opnieuw met Mendelssohns 'Lieder ohne Worte', Griegs 'Lyrische Stücke' en de zinderende 'Achtste Pianosonate' van Sergej Prokofjev.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 27 oktober 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer