Het verhaal van Peer Gynt - Geert Bierling (orgel) en Willem de Vries (bariton)

Het verhaal van Peer Gynt - Geert Bierling (orgel) en Willem de Vries (bariton)

Een greep uit het programma

Grieg - Peer Gynt Suites nrs. 1 en 2

Ravel - Don Quichotte à Dulcinée

Ravel - Chansons populaires


Het verhaal van Peer Gynt

Iedereen kent de mooie melodieën uit Griegs 'Peer Gynt Suites'. Bariton Willem de Vries en organist Geert Bierling brengen uiteraard Griegs beroemde muziek, maar vertellen ook het verhaal over de Noorse held Peer Gynt. Maak kennis met Peer die als jongeman de werkelijkheid ontvlucht door te dromen. Hij droomt over exotische reizen, macht, koningen, trollen en uiteindelijk de liefde. Griegs muziek past het verhaal als een jas, maar werd ook los van Henrik Ibsens toneelstuk wereldberoemd. 'Morgenstimmung' en 'Ases dood' vonden hun weg naar het grote publiek in talloze films en tv-commercials.


Ravel en Poulenc

Behalve Peer Gynt brengen Willem de Vries en Geer Bierling nog een andere literaire held tot leven: Don Quichotte. Maurice Ravel schreef de prachtige liederenreeks 'Don Quichotte à Dulcinée'. Deze liederen klinken samen met Ravels 'Chants populaires' en enkele stukken van Francis Poulenc. Beleef een heerlijke avond in Noorse en Franse streken!


Geert Bierling

Organist Geert Bierling kun je gerust een muzikale duizendpoot noemen. Regelmatig geeft hij concerten met zijn Giudici Ensemble en hij organiseerde vijf succesvolle edities van de Rotterdamse Orgeldagen. Daarnaast runt Geert Bierling ook zijn eigen cd-label. Maar zijn belangrijkste baan is die van stadsbeiaardier- en organist van Rotterdam - vaste bespeler van het concertorgel in het stadhuis en het beroemde orgel van Concert- en Congresgebouw de Doelen. Al deze ervaringen neemt hij mee naar het romantische Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal.


Geert Bierling over de stem van Willem de Vries
"Willem zingt met zijn hart. Daarmee bedoel ik dat hij de woorden meent die hij zingt. Als zanger is hij voortdurend met tekstuit-drukking bezig. Ook al zou je als luisteraar niet weten waar de tekst over gaat, toch raakt het je. Hij beheerst de expressie van de grote ‘volkszangers’, gecombineerd met een groot artistiek gevoel."
(Lees het interview met Geert Bierling.)

Willem de Vries

Bariton Willem de Vries is regelmatig te horen in diverse operaproducties van operatheaters als Opera Zuid, Opera Trionfo en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België). Willem de Vries maakt bij gelegenheid deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door optredens voor onder meer het Koninginnedagconcert van 2006 op het Paleis Noordeinde en het AVRO Prinsengrachtconcert 2008 in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.


YouTube-Tip


Maurice Ravel Charles Borges Francis Poulenc Edvard Grieg Peer Gynt Seizoen '18-'19 OrgelPlus Orgel bariton zang liederen lied Don Quichotte
vrijdag 2 november 2018, 20:00 uur

De Noorse componist Edvard Grieg maakte zich onsterfelijk met zijn muziek bij het toneelstuk 'Peer Gynt'. Geert Bierling, organist van de Rotterdamse Doelen, maakte van Griegs muziek een speciale versie voor het Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Bariton Willem de Vries vertelt het beroemde verhaal van Peer Gynt. Bovendien is hij te beluisteren in een van Maurice Ravels mooiste liederenreeksen over een andere literaire held: Don Quichotte.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 2 november 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer