Trio Wanderer - Pianotrio’s van Schumann, Fauré, Saint-Saëns

Trio Wanderer - Pianotrio’s van Schumann, Fauré, Saint-Saëns

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma

Schumann - Pianotrio nr. 1, op. 63

Fauré - Pianotrio, op. 120

Saint-Saëns - Pianotrio nr. 2, op. 92


Trio Wanderer

De naam van Trio Wanderer klinkt Duits, maar de leden van dit wereldvermaarde ensemble zijn op en top Frans. In de Edesche Concertzaal brengen de drie heren het beste uit deze twee werelden samen met pianotrio's van Schumann, Fauré en Saint-Saëns. Trio Wanderer leerde het vak bij onder anderen Menahem Pressler, de pianist van het Beaux Arts Trio. Het is daarom niet zo gek dat Trio Wanderer regelmatig de erfgenaam van dit legendarische pianotrio wordt genoemd. In 1988 begon de loopbaan van het trio met de hoogste onderscheiding tijdens de ARD International Music Competition in München. Inmiddels drie decennia later reist Trio Wanderer langs alle beroemde concertzalen van de wereld met lovende recensies als logisch gevolg: "Open en fris", oordeelt de Volkskrant. "Het beste wat je vandaag kunt hebben als het gaat om trio's", vindt Le Monde.


Schumanns verjaardagscadeau

Trio Wanderer komt met absolute klassiekers naar de Edesche Concertzaal. Schumanns 'Eerste Pianotrio' bijvoorbeeld behoort tot zijn beste en bekendste stukken. Schumann schreef het als een verjaagdagcadeau voor zijn vrouw Clara. Ze was er zo blij mee dat ze in haar dagboek schreef: "Het klinkt zo jeugdig en krachtig, maar is tegelijk meesterlijk in de uitwerking." Waarschijnlijk doelde Clara op het verhalende karakter van de muziek. Schumann gebruikte een vondst die Beethoven ook vaak in zijn muziek toepaste. Het trio begint namelijk donker en somber, maar gaandeweg breekt steeds meer het licht door; voluit in de stralende finale.


Vincent Coq over Saint-Saëns' Tweede Pianotrio:
"Er zit zoveel afwisseling tussen de vijf delen. Als geen ander schakelt de componist tussen diepzinnige muziek naar lichtere passages met hier en daar zelfs een muzikale grap. Voor ons is het altijd een feest om dit pianotrio te spelen en voor het publiek een plezier om naar te luisteren!"
(Lees het interview met Vincent Coq.)

De laatste gedachten van Gabriel Fauré

Het contrast met Fauré's 'Pianotrio' kan bijna niet groter zijn. Vloeide het 'Eerste Pianotrio' bij wijze van spreken rechtstreeks uit Schumanns pen, de 77-jarige en stokdove Fauré kostte het daarentegen veel moeite om zijn noten op papier te krijgen. Aan zijn vrouw schreef hij: "Ik heb nog geen twee noten bedacht die ik zou willen opschrijven. Zou mijn inspiratie zijn opgedroogd?" Die inspiratie kwam er uiteindelijk toch. Een jaar voor zijn dood leverde Fauré een van zijn meest serene kamermuziekwerken af. Een recensent omschreef het stuk als vol evenwicht en elegante helderheid. Fauré's 'Pianotrio' heeft zich altijd mogen verheugen in illustere uitvoerders. Het roemruchte trio van pianist Alfred Cortot, violist Jacques Thibaud en cellist Pablo Casals speelden een van de eerste uitvoeringen, later gevolgd door het Beaux Arts Trio. Trio Wanderer trekt deze lijn door.


Trio Wanderer bestaat uit:

  • Jean-Marc Phillips-Varjabédian, viool
  • Vincent Coq, piano
  • Raphaël Pidoux, cello

YouTube-Tip


piano viool cello Robert Schumann Gabriel Fauré Camille Saint-Saëns Pianotrio Seizoen '18-'19 Romantiek Kamermuziek Bösendorfer Imperial 290
zaterdag 3 november 2018, 20:00 uur

Als er één pianotrio volledig thuis is muziek van de negentiende eeuw, dan is het Trio Wanderer wel. In de Edesche Concertzaal nemen de musici je met adembenemende pianotrio’s van Schumann, Saint-Saëns en Fauré mee naar de wereld van de Duitse en de Franse romantiek. Vooral met het 'Tweede Pianotrio' van Saint-Saëns heeft Trio Wanderer een bijzondere band. "Voor ons is het altijd een feest om dit pianotrio te spelen en voor het publiek een plezier om naar te luisteren", vertelt pianist Vincent Coq.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 3 november 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer