Gitaarduo Katona Twins - Van Scarlatti tot Beatles

Gitaarduo Katona Twins - Van Scarlatti tot Beatles

Een greep uit het programma:

Bernstein - Selectie uit West Side Story

Django Reinhardt - Minor Swing

Katona Twins - Scarlatti's Metamorphosis


Gitaar zonder grenzen

Beleef de grenzenloze mogelijkheden van de gitaar. De Katona Twins schakelen moeiteloos tussen een barokke sonate van Scarlatti en spectaculair vuurwerk in Queens 'Bohemian Rhapsody'. "Als gitarist moet je eigenlijk alles kunnen spelen", vinden de gebroeders Katona. "De gitaar is zo’n divers instrument. Je komt het in bijna alle muziekstijlen tegen.”


Bernstein, The Beatles en Django Reinhardt

In de Edesche Concertzaal spelen de Katona Twins een prachtige mix tussen klassiek en modern. Extra bijzonder is het blokje met hits uit Bernsteins 'West Side Story', zoals 'Maria', 'America' en 'I feel pretty', want in 2018 staat de muziekwereld stil bij de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein. Naast muziek van Bernstein klinken ook klassiekers van The Beatles en Queen. Zelfs een stukje jazz hoor je deze avond met nummers als 'Nuages' en 'Minor Swing' van gitaarlegende Django Reinhardt. Veel inspiratie halen de Katona’s uit flamencogitarist Paco da Lucia. “Hij was de eerste gitarist die niet alleen flamencomuziek speelde, maar ook jazz. Hij creëerde een totaal eigen stijl. Technische perfectie gekoppeld aan grote muzikaliteit; hij was eigenlijk de eerste die dat allemaal in één persoon combineerde."


Soundbite: "Voor ons werd duidelijk dat er eigenlijk geen grenzen zijn aan wat je op gitaar kunt doen.” (Zoltán Katona)


Katona Twins

De Katona Twins zijn een begrip. Niet alleen zijn Zoltán en Peter Katona een eeneiige tweeling, ook zijn ze fenomenale gitaristen. Toch zijn ze door hun bijzondere broederband niet onafscheidelijk. “Hoewel we elkaar bijna dagelijks zien, proberen we niet teveel met elkaar op te trekken”, vertelt Zoltán. “We wonen allebei in Liverpool, maar hebben naast onze muzikale band en familieband ook een eigen leven.” Hun eerste lessen kregen ze op de Béla Bartók-muziekschool in hun geboorteplaats Boedapest, waarna ze hun studie voltooiden aan de gerenommeerde Royal Academy of Music in Londen. Ondertussen regende het prijzen: in 1993 sleepten ze de Eerste Prijs van het Franse Concours International de Guitarre en Duo in de wacht, gevolgd door de Culturele Prijs van Kassel (1993) en de belangrijke Borletti-Buitoni Prijs (2004).


YouTube-Tip


Edesche Gitaarrecitals Leonard Bernstein Freddie Mercury Bohemian Rhapsody West Side Story Astor Piazzolla Django Rheinhardt Domenico Scarlatti gitaar The Beatles Gitaarduo Seizoen '18-'19
zaterdag 10 november 2018, 20:00 uur

De tweelingbroers Katona zijn voor de gitaar geboren. Als kind vielen ze al voor de warme klank van de klassieke gitaar, maar als tieners wisten ze ook wel raad met de elektrische gitaar. In de Edesche Concertzaal speelt het duo een mooie mix van klassiek en pop, variërend van Scarlatti’s beroemde sonates tot hits als 'Eleanor Rigby' van The Beatles en Queens 'Bohemian Rhapsody'. Muziek waaraan de Katona’s op de akoestische gitaar hun eigen touch geven!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 10 november 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer