Lavinia goes India! - Lavinia Meijer (harp) & Heiko Dijker (tabla)

Lavinia goes India! - Lavinia Meijer (harp) & Heiko Dijker (tabla)
LET OP: Lavinia Meijer en Heiko Dijker spelen dit programma op 16 én 23 november.
Wilt u kaarten bestellen voor de 16e, klik dan hier.

Lavinia goes India!

Harpiste Lavinia Meijer heeft door haar ontmoeting met tablaspeler Heiko Dijker een nieuwe muzikale wereld ontdekt: de Indiase Ragas. In Nederland zijn er maar weinig musici die zich in deze klassieke muziek uit India hebben gespecialiseerd. Heiko Dijker is daar één van. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme en grote kennis van de Indiase ritmes. In India werd hij door een voorname krant geprezen als ‘a global ambassador for classical Indian music.’ Bovendien is Heiko Dijker een virtuoos op de tabla, het meest verfijnde percussie instrument uit de rijke Indiase cultuur. Geniet van Heiko en Lavinia: een avond met verschillende Ragas, waarbij ze improviseren en ook verbindingen leggen naar de Westerse klassieke muziek van onder meer Henry Purcell!


Lavinia Meijer over de Indiase raga:
"De raga is de klassieke muziek van India. Het heeft heel veel lagen en is uiterst complex, bijna wiskundig. De muziek bevat allerlei reeksen en patronen, die eindeloos kunnen doorgaan. Vooraf worden ze uitgerekend, zodat ze precies samenvallen. De muziek is tegelijk heel improvisatorisch."
(Lees het interview met Lavinia Meijer.)

Lavinia Meijer en Heiko Dijker

Harp en tabla vormen een unieke combinatie, maar voor Lavinia is deze verbinding ook weer niet onlogisch. Lavinia vertelt: "Toen ik mij ging verdiepen in de muziek van Philip Glass, kwam ik tot de ontdekking dat hij zich in zijn zoektocht naar het ontwikkelen van een eigen stijl heeft laten beïnvloeden door de Indiase Ragas. Zijn minimal music-stijl is grotendeels vanuit de benaderingen van de Ragas ontstaan. Dat was het begin van mijn nieuwsgierigheid naar deze muziek. Doordat Heiko met heel veel geduld, passie en toewijding mij verder kennis liet maken met deze fascinerende en veelzijdige muziek, ging er een wereld voor me open."


Soundbite: Heiko Dijker vertelt over Lavinia Meijer: "Lavinia ontroert met haar lyrische én virtuoze interpretaties van de klassieke Indiase Ragas. Vorig jaar december bezochten we een aantal topmusici in India en lieten ons inspireren bij mystieke tempels, kleurrijke chaos en de schoonheid van India."


YouTube-tip


harp tabla slagwerk Henry Purcell wereldmuziek crossover Seizoen '18-'19 Lavinia India
vrijdag 23 november 2018, 20:00 uur

Lavinia Meijer en de Edesche Concertzaal horen bij elkaar. Elk seizoen speelt Lavinia Meijer in de Edesche Concertzaal en steeds brengt ze iets nieuws. Dit jaar boekten we twee concerten in een verrassende combinatie. Met gebruik van harp en Indiaas slagwerk nemen Lavinia Meijer en tablaspeler Heiko Dijker ons mee op een exotische tocht, langs klassiekers van Purcell tot aan traditionele muziek uit India.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 23 november 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer