Hoorntrio’s van Brahms en Ligeti - Severin von Eckardstein (piano), Teunis van der Zwart (hoorn), Franziska Hölscher (viool)

Hoorntrio’s van Brahms en Ligeti - Severin von Eckardstein (piano), Teunis van der Zwart (hoorn), Franziska Hölscher (viool)

Een greep uit het programma:

Brahms - Hoorntrio, op. 60

Schumann - Vioolsonate, op. 121

Ligeti - Hoorntrio


Hoorn, viool en piano - een unieke combinatie

Waar denk je aan bij de hoorn? Sommigen denken aan de jacht, anderen vinden de klank juist weemoedig. In de kamermuziek is de hoorn een zeldzaam instrument, maar dit concert klinken twee absolute klassiekers: de hoorntrio's van Johannes Brahms en György Ligeti. Hoornist Teunis van der Zwart kent als wereldwijd veel gevraagd solist deze stukken als geen ander. Samen met meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Franziska Hölscher laat hij horen waarom de hoorn zo'n bijzonder instrument is.


Brahms' treurzang

Over wat Brahms’ 'Hoorntrio' zo bijzonder maakt, vertelt Teunis van der Zwart: “Het is een heel persoonlijk werk. Het was de eerste muziek die hij componeerde na het overlijden van zijn moeder. Maar ondanks de grenzeloze weemoedigheid klinkt er ook hoop en licht doorheen.” Het mooiste is dat hoorbaar in het langzame deel. “Hier hoor je Brahms bijna huilen. Tegelijk klinkt het volksliedje ‘Ginds in de velden staat een huis’ dat hij als kind van zijn moeder leerde.”


Het Hoorntrio van Ligeti

Het 'Hoorntrio' van Brahms vormt een eenzaam hoogtepunt in de kamermuziek voor hoorn. Brahms, die in zijn jeugd zelf ook hoorn speelde, snapte het instrument als geen ander. Het niveau van de muziek is zo hoog, dat niemand zijn vingers er aan durfde te branden. Pas ver in de twintigste eeuw durfde de Hongaarse componist György Ligeti het aan ook een 'Hoorntrio' te componeren. Het stuk klinkt zelfs een beetje als een verre echo van Brahms. Niet geheel toevallig gaf Ligeti het als ondertitel ‘Hommage à Brahms’ mee.


Severin von Eckardstein en Franzika Hölscher

Meesterpianist Severin von Eckardstein en stervioliste Franziska Hölscher vormen naast hun indrukwekkende solocarrières al geruime tijd een succesvol duo. In het Berliner Konzerthaus zijn zij artistiek directeur van de kamermuziekserie "Klangbrücken”. Regelmatig vormen zij een trio met een bevriende en hooggeachte collega. Dit seizoen is dat hoornist Teunis van der Zwart.


Teunis van der Zwart over het voorrecht om zich dagelijks met muziek bezig te houden:
"Wat is er mooier dan dat je een beetje vreugde mag brengen in het leven van mensen. Wat ik het belangrijkste vind, is om plezier en vreugde te delen. Dat de mensen iets gelukkiger de concertzaal verlaten, dan dat ze erin kwamen."
(Lees het interview met Teunis van der Zwart.)

Teunis van der Zwart

Hoe word je een van de beste hoornisten van Nederland? Voor Teunis van der Zwart was het geen vooraf uitgestippeld traject. “Het kwam op mijn pad”, vertelt hij aan de Edesche Concertzaal. Dat pad leidde Teunis naar een schitterende solocarrière. Ook is Van der Zwart solohoornist in belangrijke orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw. Daarnaast geeft hij les aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.


YouTube-Tip


Johannes Brahms Robert Schumann György Ligeti hoorn viool piano Hoorntrio meesterpianisten Bösendorfer Imperial 290 Seizoen '18-'19 Kamermuziek blazers hedendaagse muziek Modern
zaterdag 24 november 2018, 20:00 uur

Laat u meevoeren door de romantische klanken van de hoorn. Johannes Brahms en de Hongaarse componist György Ligeti schreven elk een ongeëvenaard trio voor hoorn, viool en piano. Muziek die alleen door het spel van de beste musici tot haar recht komt. In de Edesche Concertzaal geniet u van de absolute wereldtop met meesterpianist Severin von Eckardstein aan de Bösendorfer Imperial, hoornist Teunis van der Zwart en violiste Franziska Hölscher. Een droomcombinatie van musici die in Ede voor een van de eerste keren samen is te beluisteren. Wees erbij!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 24 november 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer