Saleem Ashkar - Beethoven, Debussy - Wereldpianisten

Saleem Ashkar - Beethoven, Debussy - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Programma

Beethoven - Pianosonate, op. 10, nr. 1

Beethoven - Pianosonate, op. 31, nr. 2 'Der Sturm'

Debussy - Préludes, Boek 1


Saleem Ashkar

Al sinds zijn jonge jaren voelt Saleem Ahskar zich verbonden met de muziek van Beethoven. Daarom was het een logische keuze dat hij onlangs een seizoen lang alle sonates van de Weense grootmeester uitvoerde. In de Edesche Concertzaal hoort u het resultaat van deze intense omgang met Beethovens muziek. Wat hem zo aanspreekt in Beethoven? In een interview vertelt hij: "Ik denk dat het de eindeloze diepte is; het feit dat het altijd dieper en groter aanvoelt dan jij. Natuurlijk geldt dat ook voor Brahms en Mozart en alle grote componisten, maar ik denk dat bij Beethoven die expressie nog intenser is."


Stormachtige Beethoven

Aan de Bösendorfer Imperial laat Saleem Ashkar die intense expressie weeldering tieren in twee stormachtige sonates van Beethoven. Iedereen die Beethovens 'Vijfde Symfonie (pa-pa-pa-paaam) kent, zal veel in zijn 'Vijfde Pianosonate' herkennen. In ieder geval hebben beide stukken de dramatische toonsoort c mineur gemeen. Net als bij de 'Sonate Pathétique' staat die toonsoort garant voor stormachtige hartstocht.


Beethoven en Shakespeare

Ook Beethovens 'Zeventiende Pianosonate' bezit veel stormachtige elementen. Het stuk kreeg daarom van de uitgever zelfs de bijnaam 'Der Sturm' mee. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Volgens Beethovens eerste biograaf Anton Schindler zou de sonate te maken hebben met Shakespeare's toneelstuk 'The Tempest', maar hoe precies is niet zo duidelijk. Gelukkig is de muziek duidelijk genoeg van zichzelf.


Préludes van Debussy

Tegenover Beethovens pianistische geweld staan de serene en kleurrijke 'Préludes' van Debussy. Het zijn imposante muzikale bouwwerken die verwijzen naar de mythologie (zoals 'La cathédrale engloutie), de schilderkunst, de literatuur en de natuur. Ook bij Debussy komt er een heuse storm voorbij in de Prélude 'Ce qu'a vu le vent d'Ouest'.


YouTube-Tip


Wereldpianisten Ludwig van Beethoven Claude Debussy piano Bösendorfer Imperial 290 Preludes Sonate Der Sturm The Tempest William Shakespeare La cathedrale engloutie Voiles Des pas sur la neige La fille aux cheveux de lin La sérénade interrompue Seizoen '18-'19
zaterdag 1 december 2018, 20:00 uur

Zelden is de Israëlisch-Palestijnse pianist Saleem Ashkar in Nederland te horen. Daarom is het des te specialer dat hij voor de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal een uitzondering maakt. Ashkar maakte op 22-jarige leeftijd zijn debuut onder dirigent Daniel Barenboim in de New Yorkse Carnegie Hall. Sindsdien is hij op alle grote concertpodia te beluisteren. In de Edesche Concertzaal speelt hij naast Debussy's schilderachtige Préludes ook twee sonates van Beethoven. "Pure Beethoven-joy", aldus Die Welt.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 1 december 2018, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer