Van Baerle Trio - Pianotrio’s van Beethoven, Schubert, Keuris

Van Baerle Trio - Pianotrio’s van Beethoven, Schubert, Keuris

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Programma Van Baerle Trio

Beethoven - Pianotrio in D, op. 70, nr. 1 'Geistertrio'

Keuris - Pianotrio

Schubert - Pianotrio in Bes, D 898


Maria Milstein, Hannes Minnaar en Gideon Den Herder

Alles wat het Van Baerle Trio aanpakt verandert in muzikaal goud. De ene na de andere prijs sleept het trio in de wacht en hun eerste cd was direct een Edison waard. Ook de solocarrières van violiste Maria Milstein, pianist Hannes Minnaaren cellist Gideon den Herder nemen een hoge vlucht. Hannes en Maria zijn beiden winnaars van de Nederlandse Muziekprijs; Gideon maakt furore als eerste cellist van het Residentie Orkest. Geniet van dit "extreem getalenteerde trio" (NRC Handelsblad).


Van Baerle Trio

Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder vormen sinds 2004 het fameuze Van Baerle Trio. De naam van het trio ontlenen ze aan de straat waar hun muzikale wortels liggen: de Van Baerlestraat in Amsterdam. Hier ontmoeten de drie musici elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Concertgebouw. Vanuit de Van Baerlestraat bouwden Hannes, Maria en Gideon ook hun internationale carrière op.


Schuberts Eerste Pianotrio

Ook Schuberts 'Eerste Pianotrio' ontstond gelijktijdig met een ander stuk: de beroemde liederenreeks 'Winterreise'. Maar anders dan in de melancholische 'Winterreise' balanceert Schubert in zijn pianotrio op de uitersten van zijn stemmingen; de ene keer vrolijk en dansend, de andere keer droevig en weemoedig. Muziek die klinkt als een bloedstollend verhaal!

Gideon over de gespeelde werken:
"Met deze stukken willen we graag een mooi en afwisselend programma bieden. Schuberts Eerste Pianotrio is een van onze grote favorieten. Het is van een de eerste pianotrio's die we hebben ingestudeerd en waarmee we als trio volwassen zijn geworden."
(Lees het interview met Gideon den Herder.)

Het 'Geistertrio' van Beethoven

De titel klinkt net zo spannend als de muziek zelf. In het langzame deel van dit 'Geistertrio' schreef Beethoven volgens tijdgenoten zijn meest spookachtige muziek. Dat had veel te maken met de opera 'Macbeth' waar Beethoven in dezelfde tijd aan werkte. Die opera kwam er niet, maar de muziek voor een heksenscène belandde uiteindelijk in dit stormachtige pianotrio. Beter dan bij het Van Baerle Trio kan Beethoven niet klinken. "Het beste van het beste", noemt OpusKlassiek de Beethoven-opnames van het Van Baerle Trio.


Het Van Baerle Trio bestaat uit:
 • Maria Milstein, viool
 • Hannes Minnaar, piano
 • Gideon den Herder, cello

YouTube-Tip Van Baerle Trio speelt Mendelssohn


YouTube-Tip Beluister het Pianotrio van Tristan Keuris


Pianotrio viool piano cello Ludwig van Beethoven Tristan Keuris Franz Schubert Geistertrio artist in residence Nederlandse Muziekprijs Bösendorfer Imperial 290 Seizoen '18-'19 Kamermuziek hedendaagse muziek Modern Wereldpianisten nieuwjaar
zaterdag 19 januari 2019, 20:00 uur

Het Van Baerle Trio zet de tanden in Beethoven. Het trio, waar Maria Milstein deel van uitmaakt, krijgt voor hun cd’s met Beethovens complete pianotrio’s lovende recensies. De Volkskrant schrijft: "Charmant en altijd uitstekend in balans. Het trio is op zijn best wanneer de noten vragen om een melancholische toets." Ook in de heerlijk romantische pianotrio’s van Franz Schubert en Tristan Keuris waait een weemoedige wind. Het Van Baerle Trio op zijn best!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 19 januari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer