Solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest - Mozarts Klarinetkwintet

Solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest - Mozarts Klarinetkwintet

Een greep uit het programma:

Mozart - Klarinetkwintet, KV 581

Schumann - Fantasiestücke, op. 73 (arr.)

Keuris - Clarinet Quintet


Mozarts Klarinetkwintet

"Echt, je instrument heeft zo'n zachte en mooie toon dat niemand met een hart het kan weerstaan." Deze woorden schreef Mozart aan klarinettist en vriend Anton Stadler. Het mag duidelijk zijn, Mozart was lyrisch over de klarinet. Geen wonder dat hij een aantal van zijn mooiste stukken speciaal voor dit instrument schreef. Wie Mozarts beroemde 'Klarinetconcert' kent, herkent veel in dit 'Klarinetkwintet'. Eigenlijk heeft het wel wat weg van een mini-klarinetconcert, waarin de klarinet en het strijkkwartet met elkaar in dialoog gaan.


Schumanns fantasiewereld

Ook Robert Schumanns 'Fantasiestücke', op. 73 zijn een regelrechte 'tophit' in de kamermuziek voor klarinet. Deze stukken zijn romantische muziek in de puurste zin van het woord, want Schumann liet zich leiden door zijn onbeperkte fantasie. Vandaar de vele plotselinge sfeerveranderingen, die lijken op een achtbaan van verschillende stemmingen. Arno Piters en consorten spelen de versie die Geert van Keulen van dit stuk maakte voor klarinet en strijkkwartet.


Arno Piters en het Koninklijk Concertgebouworkest

Als veertienjarige kon Arno Piters er alleen maar van dromen: klarinet spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest. Maar die droom werd werkelijkheid, want amper tien jaar later belandde hij in dit wereldberoemde orkest. Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Niet alleen blinken de musici uit in de grote symfonische meesterwerken, tegelijk zijn ze groot liefhebber van kamermuziek. Vijf solisten uit het KCO vieren in de Edesche Concertzaal hun liefde voor Mozarts prachtige 'Klarinetkwintet'. Kamermuziek van het hoogste niveau!


Tijdens dit concert hoort u deze musici:

 • Arno Piters, klarinet
 • Eke van Spiegel, viool
 • Marleen Asberg, viool
 • Edith van Moergastel, altviool
 • Benedikt Enzler, cello


YouTube-Tip


Klarinetkwintet klarinet viool altviool cello Crisantemi Giacomo Puccini Wolfgang Amadeus Mozart Robert Schumann Tristan Keuris Kamermuziek Seizoen '18-'19 blazers hedendaagse muziek Modern
zaterdag 26 januari 2019, 20:00 uur

Weinig blaasinstrumenten mengen zo mooi met de klank van strijkers als de klarinet. Mozart was een van de eersten die dat ontdekte. Geen wonder dat zijn 'Klarinetkwintet' tot de mooiste klassieke muziek behoort. Voor de 'Hart & Ziel Lijst 2017' stemden Radio 4-luisteraars massaal op Mozarts meesterwerk. In de Edesche Concertzaal combineren klarinettist Arno Piters en zijn collega's van het Koninklijk Concertgebouworkest deze parel uit de kamermuziek met stukken van Schumann, Puccini en Keuris.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 26 januari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer