Kamermuziek '23/'24
Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:
- Isabelle van Keulen en Aleksandar Madzar - 28 oktober 2023
- Van Baerle Trio, Hannes Minnaar, Maria Milstein en Gideon den Herder - 4 november 2023
- Katona Twins - 11 november 2023
- Julian Steckel en Dmytro Choni - 25 november 2023
- Lavinia Meijer - 20 januari 2024
- Calefax Rietkwintet - 10 februari 2024
- Pianokwartet Corneille, Vassilis Varvaresos, Noé Inui, Daniel Palmizio en Ella van Poucke - 6 april 2024
- Josef Spacek en Dmytro Choni - 13 april 2024
Mozart - Klarinetkwintet, KV 581 Schumann - Fantasiestücke, op. 73 (arr.) Keuris - Clarinet Quintet
Mozarts Klarinetkwintet
"Echt, je instrument heeft zo'n zachte en mooie toon dat niemand met een hart het kan weerstaan." Deze woorden schreef Mozart aan klarinettist en vriend Anton Stadler. Het mag duidelijk zijn, Mozart was lyrisch over de klarinet. Geen wonder dat hij een aantal van zijn mooiste stukken speciaal voor dit instrument schreef. Wie Mozarts beroemde 'Klarinetconcert' kent, herkent veel in dit 'Klarinetkwintet'. Eigenlijk heeft het wel wat weg van een mini-klarinetconcert, waarin de klarinet en het strijkkwartet met elkaar in dialoog gaan.
Schumanns fantasiewereld
Ook Robert Schumanns 'Fantasiestücke', op. 73 zijn een regelrechte 'tophit' in de kamermuziek voor klarinet. Deze stukken zijn romantische muziek in de puurste zin van het woord, want Schumann liet zich leiden door zijn onbeperkte fantasie. Vandaar de vele plotselinge sfeerveranderingen, die lijken op een achtbaan van verschillende stemmingen. Arno Piters en consorten spelen de versie die Geert van Keulen van dit stuk maakte voor klarinet en strijkkwartet.
Arno Piters: "Ik studeerde me te pletter, omdat je toch die erkenning wilt"
Binnen het Koninklijk Concertgebouworkest is ook veel ruimte voor kamermuziek. "Dat is belangrijk, zeker voor de strijkers. Die staan er, anders dan in het orkest, in hun eentje helemaal alleen voor; elk krasje, elk foutje hoor je. Kamermuziek komt het samenspel van het hele orkest ten goede, want je moet enorm goed letten op wat er om je heen gebeurt. En dan maakt het eigenlijk niet uit met wie je samen speelt, want iedereen speelt de sterren van de hemel. Daarom vind ik het zo geweldig om samen het programma met de schitterende kwintetten van Mozart en Keuris te doen!"
Lees het interview met Arno Piters.
Arno Piters en het Koninklijk Concertgebouworkest
Als veertienjarige kon Arno Piters er alleen maar van dromen: klarinet spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest. Maar die droom werd werkelijkheid, want amper tien jaar later belandde hij in dit wereldberoemde orkest. Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Niet alleen blinken de musici uit in de grote symfonische meesterwerken, tegelijk zijn ze groot liefhebber van kamermuziek. Vijf solisten uit het KCO vieren in de Edesche Concertzaal hun liefde voor Mozarts prachtige 'Klarinetkwintet'. Kamermuziek van het hoogste niveau!
In de tweede helft van de achttiende eeuw was de klarinet een relatief nieuw instrument. Mozart, die altijd wel geïnteresseerd was in nieuwe uitvindingen, nam het instrument niet alleen op in zijn orkestwerken, maar schreef ook een aantal prachtige solostukken voor klarinet.
Lees meer over de stukken die tijdens dit concert gespeeld worden.
Tijdens dit concert hoort u deze musici:
- Arno Piters, klarinet
- Eke van Spiegel, viool
- Marleen Asberg, viool
- Edith van Moergastel, altviool
- Benedikt Enzler, cello
YouTube-Tip
Klarinetkwintet klarinet viool altviool cello Crisantemi Giacomo Puccini Wolfgang Amadeus Mozart Robert Schumann Tristan Keuris Kamermuziek blazers hedendaagse muziek Modern