Hester Groenleer (blokfluit) & Matthias Havinga (orgel, harmonium) - Meesterwerken van Middeleeuwen tot Romantiek

Hester Groenleer (blokfluit) & Matthias Havinga (orgel, harmonium) - Meesterwerken van Middeleeuwen tot Romantiek

Een greep uit het programma:

Mendelssohn - Orgelsonate nr. 6 'Vater unser im Himmelreich'

Bach - Sinfonia uit Cantate BWV 29 'Wir dank dir, Gott, wir danken dir' (arr.)

Ortiz - Doulce Memoire


'Zoete herinneringen'

Beleef muziek als een zoete herinnering aan ver vervlogen tijden. Blofkluitiste Hester Groenleer en organist Matthias Havinga nemen je mee naar de muzikale schatten uit de middeleeuwen en meesterwerken van Bach en Mendelssohn komen tot leven. Net zo verrassend als de combinatie van blokfluit met orgel en harmonium is de inhoud van het programma. Maar altijd blijft de muziek toegankelijk en gevarieerd. Behalve met Hester Groenleer is Matthias Havinga ook solistisch te beluisteren, waaronder in Mendelssohns beroemde 'Zesde Orgelsonate'.


Mendelssohns beroemdste orgelsonate

De zes orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy gelden als absoluut hoogtepunt in het orgelrepertoire in de periode tussen Bach en Liszt. Mendelssohn, zelf een voortreffelijk organist, componeerde ze op verzoek van een Engelse uitgeverij. Het project draaide uit op zes sonates, elk met een eigen karakter. Matthias Havinga speelt daarvan de bekendste, de 'Zesde Orgelsonate', met een reeks variaties over het bekende lied 'Vater unser im Himmelreich'.


Hester Groenleer

Hester Groenleer is een van de bekendste blokfluitisten van dit moment. Ze is vooraanstaand lid van blokfluitkwintet Seldom Sene. Daarnaast is ze samen met organist Matthias Havinga regelmatig als solist te horen. Over haar samenwerking met Matthias vertelt ze: "Samen met hem probeer ik de mogelijkheden te ontdekken die ontstaan door de combinatie van verschillende blokfluiten en toetsinstrumenten, zoals orgel, klavecimbel en piano. Hierbij gaan we voorbij aan de platgetreden paden waar het toetsinstrument veelal een begeleidende functie vervult en zoeken we de grenzen van het mogelijke op. De verschillende stijlperioden worden op een passende en verrassende manier binnen één concert gepresenteerd."


Matthias Havinga over Hester Groenleer:
"Ze kan een ogenschijnlijk eenvoudige melodie op zo'n doorvoelde manier spelen dat het keihard bij je binnenkomt. Dat heeft mijn orgelspel ook beïnvloed. We praten veel over interpretatie, hoe we willen dat het klinkt. Daarin hebben we ook steeds veel invloed op elkaar."
(Lees het interview met Matthias Havinga.)

Matthias Havinga

Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief. Hij speelde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika, en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten zoals het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Matthias is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk (Amsterdam) en kerkelijk organist van de Oude Kerk te Amsterdam.


YouTube-Tip


OrgelPlus Ypma-orgel blokfluit Hernando de Cabezon Solage Johann Sebastian Bach Felix Mendelssohn-Bartholdy Francisco de la Torre Johann Weck Thomas Crecquillon Diego Ortiz Harmonium Seizoen '18-'19 nieuwjaar
vrijdag 1 februari 2019, 20:00 uur

Zoete herinneringen: meesterwerken uit vervlogen tijden komen tot leven in de schitterende combinatie van blokfluit en harmonium. Van Bach tot de middeleeuwen en van renaissance tot romantiek. Ook speelt Matthias Havinga prachtige solostukken op het Ypma-orgel, waaronder Mendelssohns beroemde 'Zesde Orgelsonate' en Bachs koraalvoorspel 'Allein Gott in der Höh sei Ehr'. Matthias Havinga is organist van de Oude Kerk Amsterdam. Hester Groenleer speelt in het succesvolle blokfluitkwintet Seldom Sene.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 1 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer