Nino Gvetadze (piano), Hugo Ticciati (viool) e.a. - Brahms' Eerste Pianokwartet en Beethovens Heiliger Dankgesang - Strijkkwartet

Nino Gvetadze (piano), Hugo Ticciati (viool) e.a. - Brahms' Eerste Pianokwartet en Beethovens Heiliger Dankgesang -  Strijkkwartet

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet op. 132 'Heiliger Dankgesang'

Brahms - Pianokwartet nr. 1, op. 25 (m.m.v. Nino Gvetadze, piano)


De levenslust van Beethoven en Brahms

Een genezen Beethoven en een uitbundig jonge Brahms: het klinkt allemaal door in Beethovens 'Vijftiende Strijkkwartet' en Brahms' 'Eerste Pianokwartet'. Weinig stukken klinken zo levensbevestigend als deze twee hoogtepunten uit de kamermuziek. De O/MODƏRNT Soloists en pianiste Nino Gvetadze spelen deze meesterwerken met zoveel plezier, zodat ook het publiek met nieuwe energie de zaal verlaat!


Beethovens danklied

Beethovens 'Vijftiende Strijkkwartet' op. 132 dankt de bijnaam 'Heiliger Dankgesang' aan het meeslepende langzame deel. Tijdens het componeren was de op dat moment 55-jarige Beethoven ziek geworden, zo ernstig zelfs dat hij er rekening mee hield het er niet levend vanaf te brengen. Gelukkig herstelde Beethoven na enkele weken en kon zo het strijkkwartet met nieuwe energie afmaken. Een verrassend detail is dat Beethoven de muziek van het laatste deel van dit strijkkwartet aanvankelijk voor het slot van zijn 'Negende Symfonie' had bedacht.


Een uitbundige Brahms

De jonge Brahms had hoge ambities met zijn 'Eerste Pianokwartet'. Als pianist maakte hij naam en ook als componist wilde hij hogerop komen. Brahms schreef dit zinderende pianokwartet voor eigen gebruik en stopte er alles in wat hij als componist en pianist in huis had. Het stuk behoort nog altijd tot Brahms' bekendste stukken. Dat komt vooral door het spectaculaire slotdeel gebaseerd op de toen immens populaire zigeunermuziek. Opzwepende dansen, afgewisseld met intens zangerige melodieën zorgen ervoor dat je zelf bijna dansend de zaal verlaat.

Hugo Ticciati over Brahms' Eerste Pianokwartet:
In Brahms' Eerste Pianokwartet maak je als luisteraar een ander soort reis, maar Hugo ziet wel overeenkomsten tussen beide stukken. "Net als Beethovens 'Heiliger Dankgesang' is Brahms' kwartet enorm levensbevestigend. Brahms was een twintiger toen hij het schreef en dat hoor je. De muziek borrelt en bruist van levenslust."
(Lees het interview met Hugo Ticciati.)

Hugo Ticciati, Susanne Schäffer, Yuval Gotlibovich en Julian Arp

Violist Hugo Ticciati is een van de meest spraakmakende violisten van zijn generatie. Als inspiratiebron voor veel hedendaagse componisten brengt hij in de belangrijkste concertzalen veel nieuwe muziek in première. Tegelijk is Hugo een veelgeprezen uitvoerder van klassieke muziek. Samen met violist Susanne Schäffer, altviolist Yuval Gotlibovich en cellist Julian Arp vormt hij de O/MODƏRNT Soloists. "Uitbundig en fris", schrijft de internationale muziekpers over dit prikkelende gezelschap. In de Edesche Concertzaal gaan Hugo Ticciati en zijn O/MODƏRNT Soloists de samenwerking aan met voormalig artist in residence van de Edesche Concertzaal: pianiste Nino Gvetadze.


Nino Gvetadze

Veel muziekliefhebbers hebben de Georgische meesterpianiste Nino Gvetadze in het hart gesloten. Ook op de jury van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours maakte ze in 2008 enorme indruk. Ze ging niet alleen met de tweede prijs naar huis, maar won ook de persprijs én de publieksprijs. In de Edesche Concertzaal ontroert Nino Gvetadze met Brahms' meeslepende 'Eerste Pianokwartet', op. 25.


Enkele geluiden uit de pers:

"Met de O/MODƏRNT Soloists brengt u een paar gelukzalige uren door." (La notizia quotidiana, Umbra)

"Hun rauwe spontaniteit bewijst dat tonen meer waard zijn dan duizend woorden." (Dagens Nyheter, Zweden)


Tijdens dit concert hoort u de volgende musici:

  • Nino Gvetadze, piano
  • Hugo Ticciati, viool
  • Susanne Schäffer, viool
  • Yuval Gotlibovich, altviool
  • Julian Arp, cello

YouTube-Tip


piano viool altviool cello strijkkwartet pianokwartet Bösendorfer Imperial 290 Johannes Brahms Ludwig van Beethoven Heiliger Dankgesang Seizoen '18-'19 Kamermuziek nieuwjaar
zaterdag 9 februari 2019, 20:00 uur

"Een dankbaar lied aan de godheid na een zware ziekte", zo benoemde Beethoven het hemelse middendeel van zijn Vijftiende Strijkkwartet, op. 132. Verheven klinkt het zeker onder de handen van meesterviolist Hugo Ticciati en zijn ensemble O/MODERNT. "Vrolijk en fris", schrijft de internationale muziekpers over de bevlogen musici. In de Edesche Concertzaal vormt Beethovens 'Heiliger Dankgesang' de perfecte tegenhanger van Brahms' uitbundige 'Eerste Pianokwartet', op. 25. Speciaal voor dit meesterwerk keert voormalig artist in residence Nino Gvetadze terug naar de Bösendorfer Imperial!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 9 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer