O/MODƏRNT Soloists en Nino Gvetadze - Beethoven en Brahms

O/MODƏRNT Soloists en Nino Gvetadze - Beethoven en Brahms

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet op. 132 'Heiliger Dankgesang'

Brahms - Pianokwartet nr. 1, op. 25


De levenslust van Beethoven en Brahms

Een genezen Beethoven en een uitbundig jonge Brahms: het klinkt allemaal door in Beethovens 'Vijftiende Strijkkwartet' en Brahms' 'Eerste Pianokwartet'. Weinig stukken klinken zo levensbevestigend als deze twee hoogtepunten uit de kamermuziek. De O/MODƏRNT Soloists en pianiste Nino Gvetadze spelen deze meesterwerken met zoveel plezier, zodat ook het publiek met nieuwe energie de zaal verlaat!


Beethovens danklied

Beethovens 'Vijftiende Strijkkwartet' op. 132 dankt de bijnaam 'Heiliger Dankgesang' aan het meeslepende langzame deel. Tijdens het componeren was de op dat moment 55-jarige Beethoven ziek geworden, zo ernstig zelfs dat hij er rekening mee hield het er niet levend vanaf te brengen. Gelukkig herstelde Beethoven na enkele weken en kon zo het strijkkwartet met nieuwe energie afmaken. Een verrassend detail is dat Beethoven de muziek van het laatste deel van dit strijkkwartet aanvankelijk voor het slot van zijn 'Negende Symfonie' had bedacht.


Een uitbundige Brahms

De jonge Brahms had hoge ambities met zijn 'Eerste Pianokwartet'. Als pianist maakte hij naam en ook als componist wilde hij hogerop komen. Brahms schreef dit zinderende pianokwartet voor eigen gebruik en stopte er alles in wat hij als componist en pianist in huis had. Het stuk behoort nog altijd tot Brahms' bekendste stukken. Dat komt vooral door het spectaculaire slotdeel gebaseerd op de toen immens populaire zigeunermuziek. Opzwepende dansen, afgewisseld met intens zangerige melodieën zorgen ervoor dat je zelf bijna dansend de zaal verlaat.


O/MODƏRNT Soloists

De O/MODƏRNT Soloists zien het verleden graag als een onuitputtelijk bron van inspiratie. Onder aanvoering van de bevlogen Britse violist Hugo Ticciati schakelen ze moeiteloos tussen oude en nieuwe muziek. Even makkelijk werkt het ensemble samen met musici uit verschillende stijlen en stromingen. In de Edesche Concertzaal gaan de O/MODƏRNT Soloists de samenwerking aan met voormalig artist in residence van de Edesche Concertzaal: pianiste Nino Gvetadze.


Nino Gvetadze

Veel muziekliefhebbers hebben de Georgische meesterpianiste Nino Gvetadze in het hart gesloten. Ook op de jury van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours maakte ze in 2008 enorme indruk. Ze ging niet alleen met de tweede prijs naar huis, maar won ook de persprijs én de publieksprijs. In de Edesche Concertzaal ontroert Nino Gvetadze met Brahms' meeslepende 'Eerste Pianokwartet', op. 25.


Enkele geluiden uit de pers:

"Met de O/MODƏRNT Soloists brengt u een paar gelukzalige uren door." (La notizia quotidiana, Umbra)

"Hun rauwe spontaniteit bewijst dat tonen meer waard zijn dan duizend woorden." (Dagens Nyheter, Zweden)


Tijdens dit concert hoort u de volgende musici:

 • Nino Gvetadze, piano
 • Hugo Ticciati, viool
 • Johannes Marmen, viool
 • Gareth Lubbe, altviool
 • Julian Arp, cello

YouTube-Tip


piano viool altviool cello strijkkwartet pianokwartet Bösendorfer Imperial 290 Johannes Brahms Ludwig van Beethoven Heiliger Dankgesang Seizoen '18-'19 Kamermuziek
zaterdag 9 februari 2019, 20:00 uur

"Een dankbaar lied aan de godheid na een zware ziekte", zo benoemde Beethoven het verheven middendeel van zijn Vijftiende Strijkkwartet, op. 132. Verheven zal het zeker klinken onder de handen van meesterviolist Hugo Ticciati en zijn vrienden van ensemble O/MODERNT. Als artistiek directeur van zijn eigen festival behoort Ticciati ongetwijfeld tot de beste violisten van zijn generatie. Beethovens 'Heiliger Dankgesang' vormt de verheven tegenhanger van Brahms' uitbundige 'Eerste Pianokwartet', op. 25. Speciaal voor dit meesterwerk keert voormalig artist in residence Nino Gvetadze terug naar de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 9 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer