Ton Koopman, Tini Mathot, Reine-Marie Verhagen - Bach & Telemann - Oude Muziek

Ton Koopman, Tini Mathot, Reine-Marie Verhagen - Bach & Telemann - Oude Muziek

Een greep uit het programma:

J.S. Bach - Triosonate in Es, BWV 525

W.F. Bach - Concert in F voor twee klavecimbels

Telemann - Concert voor blokfluit, klavecimbel en b.c.


Rondom Johann Sebastian Bach

Wie Ton Koopman zegt, zegt Bach. Weinig musici zijn zo thuis in Bachs muziek als organist en klavecinist Ton Koopman. Beleef deze unieke grootheid uit de wereld van de oude muziek, samen met twee muzikale getrouwen van het eerste uur: klaveciniste Tini Mathot en blokfluitiste Reine-Marie Verhagen. Samen zijn zij te horen in twee van Bachs meest geliefde stukken; de 'Pastorale' BWV 590 en de 'Triosonate' BWV 525 in een versie voor klavecimbel en blokfluit. Naast muziek van de grootste componist uit de muziekgeschiedenis klinkt ook muziek uit de directe omgeving van Bach. Geniet bijvoorbeeld van het 'Concert voor twee klavecimbels' van Bachs oudste zoon Wilhelm Friedemann.


Ton Koopman over Bach:
"Voor mij is hij de nummer één in de muziekgeschiedenis. Bij Bach vind je een evenwicht tussen gevoel en verstand. Hij kan je een hartverzakking bezorgen met een bepaalde harmonie – echt dat je denkt: hoe is het mogelijk – maar hij is tegelijk een waanzinnige architect. Het is ongelofelijk hoe zijn muziek in elkaar zit."
(Lees het interview met Ton Koopman.)

Georg Philipp Telemann

De andere componist die naast Bach centraal op het programma staat, is Georg Philipp Telemann. Ook voor zijn muziek zet Koopman zich al tientallen jaren met succes in. Van Telemann klinken drie concerten voor blokfluit en twee klavecimbels. Bovendien is Reine-Marie Verhagen solistisch te beluisteren in twee van Telemanns 'Fantasieën' voor blokfluit solo.


Ton Koopman, Tini Mathot en Reine-Marie Verhagen

Al decennialang behoort Ton Koopman tot de allergrootsten van de internationale oude-muziekbeweging. Als Bach-specialist pur sang kent hij alle ins en outs van de Bach-familie. Behalve als dirigent en organist is Ton Koopman ook met zijn echtgenote Tini Mathot op het concertpodium te vinden. Gezamenlijk treden ze regelmatig op en brengen talrijke bekende én onbekende werken ten gehore. Samen met Reine-Marie Verhagen waren ze te horen op de grote internationale podia, zoals de Wiener Musikverein, het Metropolitan Museum in New York en het Chatelet Theater in Parijs. Beluister deze drie grootmeesters van de oude muziek in de aangename sfeer van de Edesche Concertzaal.


YouTube-Tip


oude muziek klavecimbel Orgel blokfluit Johann Sebastian Bach Georg Philipp Telemann barok Seizoen '18-'19
vrijdag 15 februari 2019, 20:00 uur

Bach moet klinken als Bach, Telemann als Telemann, vindt Ton Koopman. De muziek van Johann Sebastian Bach vormt het epicentrum van Koopmans lange loopbaan. Ook voor Telemann maakt Koopman veelvuldig ruimte. Geniet in de Edesche Concertzaal van muziek van deze grootmeesters uit de barok, gespeeld door een van de laatste oude muziek-pioniers van het eerste uur Ton Koopman en zijn trouwe muzikale metgezellen Tini Mathot en Reine-Marie Verhagen.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 15 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer