Alexander Ullman - Haydn, Beethoven, Schubert, Liszt - Wereldpianisten

Alexander Ullman - Haydn, Beethoven, Schubert, Liszt - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Een greep uit het programma:

Beethoven - Pianosonate, op. 57 'Appassionata'

Beethoven - Symfonie nr. 1 (arr.)

Liszt - Hongaarse Rapsodie nr. 10, S 244


Alexander Ullman

Alexander Ullman is de pianosensatie van dit moment. ‘Het waren de poëzie en de retoriek waarmee de ervaren Ullman het concours won', schreef dagblad Trouw uitgelaten na de finale van het Liszt Concours 2017. Inmiddels speelt Ullman op alle grote pianopodia ter wereld, variërend van de Londens Wigmore Hall en het Kennedy Center in Washington DC tot het Amsterdamse Concertgebouw en het Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten in Beijing.


Alexander Ullman over de muziek van Franz Liszt:
"Op mijn tiende maakte ik voor het eerst kennis met zijn muziek en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Ik beschouw zijn muziek als een wezenlijk onderdeel van mijn eigen persoonlijkheid. Op een bepaalde manier voel ik me er erg in thuis. Wanneer ik Liszt speel voel ik me vrijer en zekerder van mijn zaak."
(Lees het interview met Alexander Ullman.)

Haydns meesterwerk

Alexander Ullman mag dan winnaar zijn van het Liszt Concours, in de Edesche Concertzaal richt hij zijn pijlen vooral op Beethoven. Alexander begint zijn recital met Beethovens leermeester Joseph Haydn. Van hem klinkt zijn 'Andante con variazioni' uit 1793. Het is een van de hoogtepunten uit Haydns pianomuziek en geldt als een van de belangrijkste variatiekreeksen tussen die van Bach en Beethoven.


Beethovens 'Sonata Appassionata'

Slechts tien jaar zitten er tussen Haydns 'Andante con variazioni' en Beethovens 'Sonata Appassionata'. Hoewel de bijnaam 'Appassionata' (hartstochtelijke) niet van Beethoven zelf afkomstig is, dekt het wel de lading van de muziek.Het is een van de meest gepassioneerde pianowerken die Beethoven schreef. Behalve dat Beethoven technisch veel van de pianist vraagt, raakt de muziek ook de grenzen van de toenmalige piano. Behalve dat Beethoven koos voor de heftige toonsoort f, was de f ook de laagste toon op zijn piano.


Beethoven door de bril van Liszt

Ondanks dat veel tijdgenoten Beethovens 'Sonata Appassionata' onspeelbaar vonden, was het Franz Liszt die met zijn pianostukken de technische eisen nog veel verder oprekte. Sterker nog, Liszt was de eerste die Beethovens negen symfonieën voor piano bewerkte en daarbij een veertig koppig orkest tot slechts tien vingers terugbracht. Een revolutionaire daad die nog altijd bewondering oproept. De legendarische pianist Vladimir Horovitz noemde deze Liszt-bewerkingen tot de "grootste werken voor de piano". Beluister Alexander Ullman in Beethovens 'Eerste Symfonie'!


YouTube-Tip


Wereldpianisten piano Bösendorfer Imperial 290 Joseph Haydn Ludwig van Beethoven Franz Liszt Franz Schubert Hongaarse rapsodie Ungarische Melodie Appassionata Internationaal Franz Liszt Pianoconcours winnaar finalist
zaterdag 23 februari 2019, 20:00 uur

De Engelse pianist Alexander Ullman is de laatste winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours (2017). In 2011 won hij ook al het Liszt Concours in Boedapest. In de Edesche Concertzaal laat Ullman zijn licht schijnen over Beethoven: hij speelt muziek van Haydn, Beethovens voorloper, en van Beethoven-fan Franz Schubert. Beethoven komt zelf aan het woord in zijn beroemde 'Sonata Appassionata'. Ook Liszt ontbreekt niet. Van hem speelt Ullman de pianoversie die Liszt maakte van Beethovens 'Eerste Symfonie'.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 23 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer