Doric Quartet - Beethoven, Mendelssohn, Britten - Strijkkwartet

Doric Quartet - Beethoven, Mendelssohn, Britten - Strijkkwartet

Programma:

Beethoven - Strijkkwartet op. 18, nr. 6

Mendelssohn - Strijkkwartet op. 44, nr. 2

Britten - Strijkkwartet nr. 3, op. 94Strijkkwartetten met een vleugje nostalgie

Ruim twintig jaar speelt het Doric Quartet in de hoogste regionen van de internationale kamermuziekpodia. Wereldwijd ontving het ensemble enthousiaste reacties van zowel het publiek als de recensenten. "Dit is een prachtig ensemble, intelligent, technisch briljant, wonderlijk in balans", schreef The Times enthousiast over het Doric Quartet. Het Doric Quartet heeft verschillende belangrijke prijzen op zijn naam staan, waaronder de Eerste Prijst van het Osaka International Chamber Music Competition 2008 in Japan en de Tweede Prijs op het Premio Paolo Borciani International String Quartet Competition in Italie. Als klap op de vuurpijl maakte het Doric Quartet in 2017 zijn debuut in Carnegie Hall. In de Edesche Concertzaal duikt het Doric Quartet in sfeervolle strijkkwartetten van Beethoven, Mendelssohn en Britten. Muziek met een vleugje nostalgie, waarmee de componisten zich van hun meest kwetsbare kant laten horen.


Beethovens 'La Malinconia'

Niets is bij Beethoven wat het lijkt. Dat geldt zeker voor zijn 'Zesde Strijkkwartet'. Het publiek zal in Beethovens tijd ongetwijfeld de wenkbrauwen hebben gefrontst toen het laatste deel inzette. Na drie min of meer conventionale delen, slaat de stemming in het laatste deel ineens oms. De bijnaam 'La Malinconia' (De melancholie) dankt het kwartet ook aan dit slotdeel. "Dit stuk moet met de grootste tederheid worden gespeeld", schreef Beethoven er expliciet boven. En inderdaad behoort deze muziek tot Beethovens meest intense composities.


Mendelssohns melancholie

Mendelssohn was een Beethoven-fan van het eerste uur. Verwijst hij in zijn eerste strijkkwartetten nog wel eens naar zijn grote voorbeeld, in het 'Vierde Strijkkwartet' klinkt vooral Mendelssohn zelf. Iedereen die Mendelssohns beroemde 'Vioolconcert' wel eens heeft gehoord, zal veel in zijn 'Vierde Strijkkwartet' herkennen. Behalve dat beide stukken dezelfde toonsoort delen, beginnen ze allebei ook met een lange melancholische melodie. Het langzame deel is een prachtig 'Lied ohne Worte', zoals alleen Mendelssohn die kon schrijven.


Brittens laatste strijkkwartet

Brittens 'Derde Strijkkwartet' was het laatste instrumentale stuk dat de componist voltooide. Net als Beethoven gaf Britten het laatste deel een eigen titel mee: 'La Serenissima' (De meest serene). Hierin verwerkte Britten muziek uit zijn eigen opera 'Death in Venice'. Een betekenisvolle daad, want Britten voltooide zijn 'Derde Strijkkwartet' in Venetië, een jaar voor zijn dood.


Het Doric Quartet bestaat uit:

 • Alex Redington, viool
 • Ying Xue, viool
 • Hélène Clément, altviool
 • John Myerscough, cello

YouTube-Tip


strijkkwartet viool altviool cello Ludwig van Beethoven Benjamin Britten Felix Mendelssohn-Bartholdy Death in Venice Venetië La Malinconia La serenissima Kamermuziek
zaterdag 16 maart 2019, 20:00 uur

Wat heeft de stad Venetië met Brittens 'Derde Strijkkwartet' te maken? En waarom gaf Beethoven het laatste deel van zijn 'Zesde Strijkkwartet' de titel 'La Malinconia' (De weemoedige) mee? Het Doric Quartet geeft op zaterdag 16 maart het antwoord. Ook staat Mendelssohns 'Vierde Strijkkwartet' op het programma. Kom luisteren naar dit prachtige strijkkwartet. De unieke klank van dit ensemble en hun keuze voor speciale stukken houdt het strijkkwartet jong en fris, vindt de Washington Post.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 16 maart 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer