Sophiko Simsive - Beethoven, Skrjabin, Sjostakovitsj - Wereldpianisten

Sophiko Simsive - Beethoven, Skrjabin, Sjostakovitsj - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Een greep uit het programma

Beethoven - Eroica-Variationen, op. 35

Sjostakovitsj - Pianosonate nr. 2, op. 61

Skrjabin - Pianosonate nr. 5, op. 53


Sophiko Simsive

“Een buitengewoon musicus met uitzonderlijk talent”, zei meesterpianist Jean-Yves Thibaudet over Sophiko Simsive. De afgelopen jaren hebben Thibaudets woorden aan kracht gewonnen. Sophiko Simsive was vorig seizoen artist in residence van het Amsterdamse Grachtenfestival. Later won ze de Eerste Prijs tijdens het Virtuoso & Belcanto Festival in Lucca (Italië). Afgelopen zomer was Sophiko ook winnaar van de Music Academy of the West Solo Piano Competition in Santa Barbara (Californië). In plaats van zich nu al te storten op een solocarrière, kiest ze ervoor zich verder te ontwikkelen aan de Yale School of Music in New Haven, bij Boris Berman. In de Edesche Concertzaal laat Sophiko het toppunt van haar kunnen horen in Russische pianosonates van Skrjabin, Prokofjev en Sjostakovitsj.


De grote Russen

Sophiko Simsive heeft een bijzonder draadje met de Russische muziek. “Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik uit Georgië kom,” vertelt ze. “Ergens putten we toch uit eenzelfde culturele bron.” De Russische pianosonates zijn aangrijpende stukken, die Sophiko verbindt met Beethovens heldhaftige 'Eroica-Variationen', op. 35. Vooral met Sjostakovitsj' 'Tweede Pianosonate' heeft ze een bijzondere band. Ze vertelt: “Ik heb dit stuk ook tijdens het Grachtenfestival gespeeld. Toen viel me al op hoe intens persoonlijk deze muziek is…”


Sophiko Simsive over Sjostakovitsj' Tweede Sonate:
"Ik associeer deze muziek met de honger, de kou van de oorlog. Vooral het laatste deel klinkt troosteloos en verlaten met die lange eenzame melodie, waarmee het begint. Alsof je kijkt naar een verweesd landschap waar oorlog is geweest...."
(Lees het interview met Sophiko Simsive.)

YouTube-Tip


Sonate piano Bösendorfer Imperial 290 Dmitri Sjostakovitsj Shostakovich Sergej Prokofjev Prokofiev Alexander Skrjabin Scriabin Wereldpianisten
vrijdag 22 maart 2019, 20:00 uur

Sophiko Simsive laat haar Georgische hart spreken aan de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Muziek van grote Russen als Prokofjev, Skrjabin en Sjostakovitsj spreekt haar aan. Vooral met Sjostakovitsj' 'Tweede Pianosonate' heeft Sophiko een bijzondere band. "Toen ik het stuk voor het eerst speelde, viel me op hoe intens persoonlijk deze muziek is", vertelt ze. Laat je raken door het prachtige spel van Sophiko Simsive, zonder twijfel een van de belangrijkste pianisten van haar generatie.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 22 maart 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer