Trio Martinů - Pianotrio’s van Beethoven, Dvorák en Martinů

Trio Martinů - Pianotrio’s van Beethoven, Dvorák en Martinů

Programma

Beethoven - Kakadu-variaties, op. 121a

Martinů - Pianotrio nr. 3

Dvořák - Pianotrio, op. 65


Vrolijke Dvořák

"Van Dvořák word ik altijd vrolijk." Deze reactie hoor je vaak na een concert met muziek van de beroemde Tsjechische componist. Wat zou de reden zijn? Komt het door de meeslepende melodieën, de pakkende ritmes, of juist door de sporen van de weemoedige Tsjechische volksmuziek die door Dvořáks noten heen sijpelt? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want de muziek van Dvořák moet je gewoon over je heen laten komen. Bij het Trio Martinů is Dvořáks muziek in uitstekende handen. Als geboren Tsjechen kennen zij zijn pianotrio's als geen ander!


Groeten uit Praag

Trio Martinů speelt Dvořáks 'Derde Pianotrio', het omvangrijkste werk dat hij voor pianotrio schreef. Dit meesterwerk verbindt het Praagse trio met muziek van de componist waaraan het ensemble zijn naam dankt: Bohluslav Martinů. Net als bij Dvořák overheerst ook bij Martinů een optimistische stemming, zoals in het zonnige 'Derde Pianotrio'. Ook Beethovens Kakadu-variaties hebben een Tsjechisch tintje. Beethoven componeerde tien variaties op een in zijn tijd populaire aria uit de opera 'Die Schwestern von Prag' van Wenzel Müller.


Petr Jiříkovský over de muziek van Martinů:
"We hebben voor zijn Derde Pianotrio gekozen, de meest persoonlijke van de drie. Alles wat zijn stijl uniek maakt, zit erin: van de Franse muziek uit zijn studiejaren in Parijs, tot de Amerikaanse jazz uit de tijd dat hij in ballingschap in de Verenigde Staten woonde."
(Lees het interview met Petr Jiříkovský.)

Trio Martinů

Trio Martinů is een op en top Tsjechisch pianotrio waarvan de leden elkaar aan het Praags Conservatorium ontmoetten. Al vroeg in hun carrière wonnen de drie heren een belangrijke prijs: de Eerste Prijs tijdens het Charles Hennen Concours in Heerlen (tegenwoordig Orlando Concours). Kort daarna ontving Trio Martinů ook de jaarlijkse prijs van de Tsjechische Kamermuziek Vereniging, die is verbonden aan de Tsjechische Filharmonie. Inmiddels heeft het ensemble zes cd's op zijn naam staan, waarvan de laatste uit 2017 de complete pianotrio's van Martinů bevat.


Trio Martinů bestaat uit:

 • Petr Jiříkovský, piano
 • Pavel Šafařík, viool
 • Jaroslav Matějka, cello

YouTube-Tip


piano Pianotrio Tsjechië Bohemen Antonin Dvorak Bohuslav Martinu Ludwig van Beethoven viool cello Dumka Kamermuziek Bösendorfer Imperial 290 Martinů
vrijdag 29 maart 2019, 20:00 uur

Trio Martinů neemt je mee naar Tsjechië. Vurige volksdansen en een vleugje nostalgie - het zijn kenmerken die je direct terughoort in de prachtige pianotrio's van Dvorák en Martinu. Trio Martinů vernoemde zich naar een van de grootste Tsjechische componisten: Bohuslav Martinů. Van hem speelt het ensemble zijn uitbundige 'Derde Pianotrio'. Muziek die prachtig past bij Dvoráks Pianotrio, op. 65. Zelfs Beethovens Kakadu-variaties hebben een Tsjechisch tintje. Hij baseerde het op een toen populaire aria uit de opera 'Die Schwestern von Prag'.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 29 maart 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer