Liszt op zijn best - Louis Lortie - Wereldpianisten

Liszt op zijn best - Louis Lortie - Wereldpianisten

Wereldpianisten '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '23/'24:

Een greep uit het programma:

Liszt - Vallée d'Obermann

Liszt - Les cloches de Genève

Liszt - Après une lecture de Dante: Fantasia Quasi Sonata


De Pelgrimsjaren van Franz Liszt

'Het kapelletje van Willem Tell', 'Aan het meer van Wallenstadt', 'De Vallei van Obermann'. Het zouden zomaar omschrijvingen kunnen zijn uit een willekeurig vakantiefotoboek. Niets is minder waar, want Franz Liszt schreef onder deze titels zijn muzikale herinneringen aan een indrukwekkende reis naar Zwitserland. Voor Liszt ging er alleen heel wat meer achter de noten schuil dan een muzikaal vakantiekiekje. Hij vertelt er zelf over: "Ik heb geprobeerd om enkele van mijn sterkste emoties en levendigste indrukken in deze muziek weer te geven."


Louis Lortie over de Pelgrimsjaren van Franz Liszt:
"Het is een complex stuk, soms zelfs ronduit vreemd en onvoorspelbaar. Er zitten extreem virtuoze stukken tussen, maar ook bijna 'oppervlakkige' stukjes. Vooral het 'Derde Boek' is bijzonder, omdat Liszt daar muzikaal dingen doet die voor die tijd zeer ongebruikelijk waren. Je zou kunnen zeggen dat Liszt al voor de volgende eeuw schreef."
(Lees het interview met Louis Lortie.)

Louis Lortie

De Canadese pianist Louis Lortie weet wel raad met Liszts pianistische klankweefsels. In zijn bijna 35-jarige loopbaan als pianist vormen Liszts 'Années de pèlerinage' het hart van Lorties repertoire. Lorties internationale carrière begon in 1984 toen hij de Eerste Prijs behaalde tijdens de prestigieuze Ferruccio Busoni International Piano Competition. Ook was hij was ook één van de prijswinnaars tijdens de Leeds International Pianoforte Competition. Zijn fenomenale pianospel bracht hem naar alle belangrijke internationale podia van Japan tot de Verenigde Staten en van Hong Kong tot Groot-Brittannië. The London Times omschrijft het spel van Louis Lortie als een unieke combinatie van spontaniteit en meditatieve rijpheid, die alleen grote pianisten hebben.


YouTube-Tip


Franz Liszt Années de Pèlerinage witserland Zwitserland piano Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 Pelgrimsjaren Suisse Ludwig van Beethoven Alpen Laastste concerten
zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur

Reis met Franz Liszt naar de schilderachtige Zwitserse Alpen. Liszt legde zijn vele reisindrukken vast in de indrukwekkende reeks pianostukken 'Années de pèlerinage' (Pelgrimsjaren). Een betere gids in deze muziek dan pianist Louis Lortie is nauwelijks denkbaar. Het New Yorker Magazine beoordeelde Lortie’s cd-opname van Liszts meesterwerk als "best recording of 2012". NRC Handelsblad doet er nog een schepje bovenop: "Louis Lortie is een meesterpianist pur sang in de beste romantische traditie."

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer