Louis Lortie - Liszts Pelgrimsjaren - Wereldpianisten

Louis Lortie - Liszts Pelgrimsjaren - Wereldpianisten

Een greep uit het programma:

Liszt - Vallée d'Obermann

Liszt - Les cloches de Genève: Nocturne

Liszt - Au Lac de Wallenstadt


De Pelgrimsjaren van Franz Liszt

'Het kapelletje van Willem Tell', 'Aan het meer van Wallenstadt', 'De Vallei van Obermann'. Het zouden zomaar omschrijvingen kunnen zijn uit een willekeurig vakantiefotoboek. Niets is minder waar, want Franz Liszt schreef onder deze titels zijn muzikale herinneringen aan een indrukwekkende reis naar Zwitserland. Voor Liszt ging er alleen heel wat meer achter de noten schuil dan een muzikaal vakantiekiekje. Hij vertelt er zelf over: "Ik heb geprobeerd om enkele van mijn sterkste emoties en levendigste indrukken in deze muziek weer te geven."


Louis Lortie

De Canadese pianist Louis Lortie weet wel raad met Liszts pianistische klankweefsels. In zijn bijna 35-jarige loopbaan als pianist vormen Liszts 'Années de pèlerinage' het hart van Lorties repertoire. Lorties internationale carrière begon in 1984 toen hij de Eerste Prijs behaalde tijdens de prestigieuze Ferruccio Busoni International Piano Competition. Ook was hij was ook één van de prijswinnaars tijdens de Leeds International Pianoforte Competition. Zijn fenomenale pianospel bracht hem naar alle belangrijke internationale podia van Japan tot de Verenigde Staten en van Hong Kong tot Groot-Brittannië. The London Times omschrijft het spel van Louis Lortie als een unieke combinatie van spontaniteit en meditatieve rijpheid, die alleen grote pianisten hebben.


YouTube-Tip


Franz Liszt Années de Pèlerinage witserland Zwitserland piano Wereldpianisten Bösendorfer Imperial 290 Pelgrimsjaren Suisse Seizoen '18-'19 Ludwig van Beethoven Alpen
zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur

Reis met Franz Liszt naar de schilderachtige Zwitserse Alpen. Liszt legde zijn vele reisindrukken vast in de indrukwekkende reeks pianostukken 'Années de pèlerinage' (Pelgrimsjaren). Een betere gids in deze muziek dan pianist Louis Lortie is nauwelijks denkbaar. Het New Yorker Magazine beoordeelde Lortie’s cd-opname van Liszts meesterwerk als "best recording of 2012". NRC Handelsblad doet er nog een schepje bovenop: "Louis Lortie is een meesterpianist pur sang in de beste romantische traditie."

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal, dé concertzaal op de Veluwe. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
 • Gratis garderobe;
 • Gratis luxe programmamagazine;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • ECLive! Bij geselecteerde concerten: geniet na van het concert met gratis te downloaden tracks met uw ticketnummer;
 • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
 • Beluister de Radio 4 live uitzending van het openingsconcert van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede (25 mei 2017);
 • Noteer in uw agenda: Tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede, 9 mei 2018 t/m 13 mei 2018, Hemelvaartsweekend.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer