Maria Milstein (viool) & Nathalia Milstein (piano) - Vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy

Maria Milstein (viool) & Nathalia Milstein (piano) - Vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Mendelssohn - Vioolsonate in F (1838)

Debussy - Vioolsonate

Franck - Vioolsonate in A


Maria Milstein en Nathalia Milstein

Een slotconcert als grande finale. Voor haar laatste concert als artist in residence neemt Maria Milstein een van haar dierbaarste muzikale partners mee: haar zus, pianiste Nathalia Milstein. Nathalia is het tien jaar jongere muzikale evenbeeld van Maria. “Vanwege onze muzikale opvoeding hoeven we elkaar weinig uit te leggen; we vinden elkaar in het samenspel”, vertelt Maria. En dat levert sublieme momenten op. De Volkskrant schrijft: "Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend."


Wie van de drie?

In de Edesche Concertzaal spelen de zussen Milstein Franse vioolsonates. Deze keuze heeft alles te maken met de Nederlandse Muziekprijs, die Maria Milstein in 2018 ontving. Maria vertelt: “Deze prijs krijg je als je een meerjarig traject hebt doorlopen. Ik heb me in die periode verdiept in de beroemde roman 'Op zoek naar de verloren tijd van de Franse schrijver Marcel Proust'. In dit boek speelt een mysterieuze vioolsonate van de verzonnen componist Vinteuil een beslissende rol." Van de tijdens dit concert gespeelde Franse vioolsonates van Ravel, Debussy en Franck, zou die van Debussy zomaar Prousts inspiratiebron kunnen zijn geweest. Maria Milstein vertelt over Proust: “Het ontroerde mij hoe liefdevol Proust deze muziek omschrijft, wat muziek doet met mensen. Ik wilde daarom heel graag iets met deze fictieve sonate doen.”


Maria Milstein over wat muziek voor haar betekent:
"Muziek maakt mij een rijker mens. Mijn leven draait om muziek, maar dat kan niet zonder anderen. Het is een heerlijke wereld om in te zijn, soms ook een idealistische wereld, omdat je met iets bezig bent waarvan je houdt. Muziek is iets wat ons iedere dag rijker en blijer maakt."
(Lees het interview met Maria Milstein.)

Mendelssohns Vioolsonate

Tegenover de Franse vioolsonates van Franck, Debussy en Ravel plaatsen Maria en Nathalia Mendelssohns prachtige Vioolsonate uit 1838. Het feit dat we deze vioolsonate van Mendelssohn überhaupt kennen, is te danken aan de legendarische violist Yehudi Menuhin. Menuhin speelde het regelmatig tijdens zijn concerten en zo werd het een repertoirestuk. Mendelssohn liet zijn vioolsonate niet uitgeven, omdat hij het naar eigen zeggen niet goed genoeg vond. Gelukkig dacht Menuhin daar anders over. Volgens hem bezit het ‘Adagio’ een van de mooiste melodieën die Mendelssohn componeerde.


Tijdens het componeren van zijn Vioolsonate in F kampte Mendelssohn met een writer’s block. Van uitstel kwam uiteindelijk afstel en het werk verdween in de bureaula. Decennialang verstofte de sonate in schimmige archieven, totdat meesterviolist Yehudi Menuhin het in 1953 herontdekte. Sindsdien behoort deze vioolsonate tot het hart van Mendelssohns kamermuziek.

Lees de uitgebreide verdieping bij dit programma.

YouTube-Tip


Vioolsonate piano viool Bösendorfer Imperial 290 Frankrijk Frans Maurice Ravel Felix Mendelssohn-Bartholdy Claude Debussy César Franck Kamermuziek artist in residence recital nieuwjaar Laastste concerten
vrijdag 26 april 2019, 20:00 uur

“Haar toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars”, schrijft de Volkskrant. Met de Nederlandse Muziekprijs 2018 op zak is violiste Maria Milstein dan ook dé vioolsensatie van dit seizoen. Samen met haar zus Nathalia laat Maria Milstein zich nog één keer horen als artist in residence van de Edesche Concertzaal. In de sublieme akoestiek voelen de zussen Milstein zich helemaal vrij in adembenemende vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 26 april 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer