Liza Ferschtman (viool) en Roman Rabinovich (piano) - Beethoven, Sjostakovitsj, Bartók

Liza Ferschtman (viool) en Roman Rabinovich (piano) - Beethoven, Sjostakovitsj, Bartók

Kamermuziek '24/'25

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '24/'25:

Een greep uit het programma

Beethoven - Vioolsonate nr. 3, op. 12, nr. 3

Bartók - Vioolsonate nr. 1

Sjostakovitsj - 24 Preludes (sel.)


Liza Ferschtman en Roman Rabinovich

In rap tempo veroveren violiste Liza Ferschtman en pianist Roman Rabinovich de internationale concertpodia. "Een schitterende combinatie", noemde de Britse kwaliteitskrant The Independent dit koningskoppel. "Ferschtmans grip op textuur en kleur is buitengewoon, terwijl Rabinovich met zijn verfijnde spel de meest subtiele stemmingsveranderingen in de muziek weet te vatten." Dat zit dus wel snor in de van temperament doortrokken vioolwerken van Beethoven, Bartók en Sjostakovitsj!


Tegendraadse Beethoven

Als er één ding is waar Beethoven en Bartók geen rekening mee hielden, dan waren het de conventies van hun tijd. Beethoven lapte wat dat betreft de verwachtingen van zijn publiek graag aan zijn laars. Waar de toenmalige luisteraars vooral gewend waren aan onderhoudende wijsjes, gaat het er in Beethovens 'Derde Vioolsonate' heel anders aan toe. Grillige contrasten en tegendraadse ritmes geven dit meesterwerk zijn karakteristieke glans. Robert Schumann moet dat ook hebben ingezien toen hij dit stuk in 1836 een hemelse "zonnebloem" noemde.


Bartóks robuuste volksdansen

Bartók doet er met zijn 'Eerste Vioolsonate' zo mogelijk nog een schepje bovenop. Zijn bij Beethoven viool en piano min of meer gelijkwaardige partners, bij Bartók lijken de musici ieder hun eigen weg te gaan. Als geen ander weten Liza Ferschtman en Roman Rabinovich Bartóks opwindende klankweefsels tot een bevredigende eenheid te smeden, zoals in de opzwepende dansfinale waarin Hongaarse en Roemeense volksmuziek om de voorrang strijden.


In de tijd van Beethoven had een 'vioolsonate' een hoofdrol voor de piano, en speelde de viool slechts af en toe een solopassage, bedoeld voor geoefende amateurs.
Beethoven gooide dit principe rigoreus overboord; in zijn Derde Vioolsonate treden piano en viool als gelijkwaardige partners voor het voetlicht. Beethoven maakte van de vioolsonate een serieuze aangelegenheid.

Lees de uitgebreide verdieping bij dit programma.

YouTube-Tip


Vioolsonate viool piano Bösendorfer Imperial 290 Béla Bartók Dmitri Sjostakovitsj Dmitri Shostakovich Shostakovich Ludwig van Beethoven Preludes Kamermuziek Delft Chamber Music Festival Seizoen '18-'19 Wereldpianisten
donderdag 21 februari 2019, 20:00 uur

Een koningskoppel worden ze genoemd, violiste Liza Ferschtman en pianist Roman Rabinovich. Geen wonder, want Liza Ferschtman is een van de meest geliefde violistes van dit moment. Over wat haar spel zo bijzonder maakt, vertelt de Volkskrant: "Ferschtman begon te spelen, zacht en bezwerend, met een toon die je dwingt mee te gaan in de vioollijn." Maak deze ervaring zelf mee in de Edesche Concertzaal, met Beethovens 'Derde Vioolsonate' en de van volksmuziek doortrokken 'Eerste Vioolsonate' van Bartók.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
donderdag 21 februari 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer