Sietze de Vries Improvisaties & Romantische orgelmuziek

Sietze de Vries Improvisaties & Romantische orgelmuziek

Sietze de Vries: "Ik vind het echt een uitdaging om mensen over de streep te trekken, zodat ze naar orgelmuziek gaan luisteren. Het mooiste vind ik zelf dat elk orgel verschillend is. Iedere kerk heeft zijn eigen sfeer en akoestiek en een orgel dat uniek is. En het verschil tussen een orgel uit 1600 en eentje uit 1800 is enorm. Het orgel is als meubel ook vaak een museumstuk: ik kan soms uren kijken naar al dat schitterende snijwerk."


Sietze de Vries

Organist en kerkmusicus Sietze de Vries is beroemd om zijn meeslepende improvisaties over bekende psalmmelodieën. Daarvoor kruipt hij in de huid van grote componisten en laat horen hoe bijvoorbeeld Bach of Mendelssohn met deze melodieën aan de haal zouden zijn gegaan. Ook als klassiek organist heeft Sietze de Vries inmiddels een grote reputatie opgebouwd. Beide werelden komen breed aan bod in dit recital rond romantische orgelmuziek uit Duitsland en Scandinavië. Maak voor het eerst of opnieuw kennis met deze veelzijdige orgelkunstenaar. 

Sibelius en Mendelssohn

Bij de namen Edvard Grieg en Jean Sibelius denk je in niet direct aan het orgel. Van Griegs toneelmuziek 'Peer Gynt' maakte Sietze de Vries een prachtig arrangement. Sibelius schreef welgeteld maar twee orgelstukken. De treurmars 'Surusiotto' is in dat verband een raadselachtig stuk. Niet alleen is het een van zijn laatste composities, volgens zijn weduwe heeft Sibelius er bovendien materiaal in verwerkt uit de door hemzelf vernietigde Achtste (en daarmee laatste) Symfonie. Met de koraalvoorspelen van Brahms en Mendelssohns Vierde Orgelsonate komen we op bekender terrein. Het zijn onmiskenbare hoogtepunten uit de Duitse orgelliteratuur. Natuurlijk is Sietze de Vries ook als improvisator te beluisteren. 

Improvisatie Sietze de Vries over Psalm 12

Orgel Edesche OrgelRecitals Felix Mendelssohn-Bartholdy Johannes Brahms Edvard Grieg Jean Sibelius Sietze de Vries
vrijdag 6 februari 2015, 20:00 uur

Organist en kerkmusicus Sietze de Vries is beroemd om zijn meeslepende improvisaties over bekende psalmmelodieën. Ook als klassiek organist heeft hij inmiddels een grote reputatie opgebouwd. Beide werelden komen breed aan bod in dit recital rond romantische orgelmuziek uit Duitsland en Scandinavië. Maak voor het eerst of opnieuw kennis met deze veelzijdige orgelkunstenaar.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 6 februari 2015, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer