Orkest van de 18e Eeuw en Roel Dieltiens (cello) - Strijkorkest - Mendelssohn & C.P.E. Bach

Orkest van de 18e Eeuw en Roel Dieltiens (cello) - Strijkorkest - Mendelssohn & C.P.E. Bach
Op het programma staan de volgende stukken

Mendelssohn - Symfonie nr. 1 in C voor strijkorkest

C.P.E. Bach - Celloconcert in Bes, Wq 171

Mendelssohn - Symfonie nr. 10 in b voor strijkorkest

C.P.E. Bach - Celloconcert in A, Wq 172


Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw op zijn best! "Met strijkers als een sonoor ronkende motor, scherpe accenten en vooral met heel veel leven", schrijft NRC Handelsblad enthousiast over dit Nederlandse toporkest. In 1981 richtte blokfluitist en dirigent Frans Brüggen het succesvolle ensemble op, dat snel doorgroeide naar de internationale top. In jaren daarna sleepte het Orkest van de Achttiende Eeuw verschillende prijzen in de wacht. In 2010 kreeg het orkest de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. In 2018 werd de VSCD-prijs 'De Ovatie' aan het orkest toegekend. Hoewel Frans Brüggen in 2014 overleed, is zijn muzikale erfenis nog altijd springlevend. Onder leiding van de Belgische cellist Roel Dieltiens reist het Orkest van de Achttiende Eeuw in 2019 door heel Nederland. De Edesche Concertzaal vertegenwoordigt de provincie Gelderland tijdens deze 'Grand Tour'. Kom luisteren!


Roel Dieltiens

"Een fenomenale Belgische barokcellist" schrijft Klassieke Zaken over Roel Dieltiens. Hij leerde het vak van legendarische cellogrootheden als Pierre Fournier en André Navarra. Een virtuoos is Dieltiens zeker, maar alleen dan wanneer de muziek daarom vraagt. Tegelijk streelt hij het oor, zonder sentimenteel te worden. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke uitvoering van twee van Carl Philipp Emanuel Bachs mooiste celloconcerten.


Celloconcerten van Carl Philipp Emanuel Bach

Zo vader zo zoon? Daar dacht Carl Philipp Emanuel Bach heel anders over. Deze tweede zoon van de grote Johann Sebastian sloeg andere wegen in dan zijn vader. Liever zocht Carl Philipp Emanuel het met zijn muziek in heftige emoties dan in de krullerige barok van zijn tijd. Dat leverde heftige stukken op vol onverwachte wendingen en beweeglijke melodieën. Vader Bach kon trots zijn op zijn zoon. Carl Philipp Emanuel schopte het namelijk tot hofcomponist van Frederik de Grote, een van de beroemdste vorsten van de achttiende eeuw. Ongetwijfeld klonken Carl Philipp Emanuels celloconcerten prachtig in de pronkzalen van Potsdam, het net zo beroemde paleis van deze vorst. In de sublieme akoestiek van de Edesche Concertzaal zal dat net zo zijn.


Felix Mendelssohn-Bartholdy

Het zal je maar gebeuren dat je als twaalfjarig jochie van je vader een heel orkest tot je beschikking krijgt. Het overkwam de jonge en extreem begaafde Felix Mendelssohn. Op zijn negende gaf hij zijn eerste openbare concert en niet veel later componeerde hij zijn eerste symfonieën. Dankzij zijn huisorkest kon Mendelssohn zijn stukken direct uitproberen, voordat hij ze uitvoerde tijdens gezellige muziekavondjes voor lokale musici en vrienden van zijn ouders. Mendelssohn schreef twaalf van zulke symfonieën, die allemaal anders zijn. In de Edesche Concertzaal laat het Orkest van de Achttiende Eeuw je met Mendelssohns Eerste en Tiende Symfonie van de ene in de andere verbazing vallen.


Carl Philipp Emanuel Bach wonderkind strijkorkest Mendelssohn-Bartholdy Symfonie celloconcert C.P.E. Bach Felix Mendelssohn 'Hamburger' Bach rococo achttiende eeuw Verlichting Romantiek
dinsdag 12 maart 2019, 20:00 uur

Het wereldberoemde Nederlandse toporkest Orkest van de Achttiende Eeuw komt naar de Edesche Concertzaal. Reis samen met de fabelachtige Belgische barokcellist Roel Dieltiens naar de achttiende eeuw. In de ongekend luxe omgeving van koning Frederik de Grote klonken de mooiste celloconcerten, zoals die van Carl Philipp Emanuel Bach. Vanuit de huiskamer van het 12-jarige wonderkind Felix Mendelssohn klinken zijn Eerste en Tiende Symfonie voor strijkorkest, die hij op twaalfjarige leeftijd schreef. Waan je een avond in de achttiende eeuw en kom luisteren!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
dinsdag 12 maart 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer