Severin von Eckardstein (piano) en Isang Enders (cello) - Beethoven, Mendelssohn, Prokofjev

Severin von Eckardstein (piano) en Isang Enders (cello) - Beethoven, Mendelssohn, Prokofjev

Een greep uit het programma:

Beethoven - Cellosonate nr. 3, op. 69

Mendelssohn - Cellosonate nr. 2, op. 58

Prokofjev - Cellosonate, op. 119


Severin von Eckardstein en Isang Enders

Samen met cellist Isang Enders begint Severin von Eckardstein aan zijn artist in residency van de Edesche Concertzaal. "Het is een groot voorrecht om mijn eigen voorkeuren te mogen programmeren", vertelt Severin enthousiast. Daarom opent deze fabuleuze winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2003 het nieuwe seizoen graag met hartverwarmende cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev. Ook laten Severin en Isang solo van zich horen met muziek van Nikolaj Medtner en Charlotte Bray.


Mendelssohns Tweede Cellosonate

Weinig stukken beginnen met zo'n uitgelaten stemming als Mendelssohns Tweede Cellosonate. Beide instrumenten wedijveren met elkaar, waarbij dan de één en dan weer de ander de leiding neemt. Alles wat Mendelssohns muziek zo uniek maakt, zit in zijn Tweede Cellosonate, variërend van uitbundige vreugde tot zangerige melodieën. Het stuk samengevat in drie soundbites: vrolijk, zonnig en met een vleugje temperament.


De Cellosonate van Prokofjev

In zijn enige Cellosonate slaat Prokofjev een andere toon aan dan Mendelssohn. Zon en zomer maken plaats voor de mijmeringen van de herfst. Daarbij zet Prokofjev vol in op de donkere klankkleuren van de cello. Prokofjev had dan ook niet zoveel om optimistisch over te zijn. Hij schreef zijn Cellosonate in 1949, de tijd dat de Sovjet-Unie gebukt ging onder zware censuur en hijzelf door de communistische partij van westerse sympathieën werd beschuldigd. Prokofjev was er zelfs niet zeker van of zijn stuk ooit in het openbaar zou klinken. Dat gebeurde tóch. De legendarische cellist Mstislav Rostropovich en pianist Sviatoslav Richter speelden Prokofjevs Cellosonate voor het eerst op 1 maart 1950 voor een uitzinnige zaal.


Severin von Eckardstein over wat hij wil bereiken tijdens een concert:
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk. Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren; misschien wel vergeten ervaringen weer naar boven halen."
(Lees het interview met Severin von Eckardstein.)

Beethovens Derde Cellosonate

Om overtuigend voor cello te kunnen componeren moet je van goede huize komen. Beethoven was na Bach een van de eersten die serieuze solowerken voor de cello schreef. Sterker nog, Beethoven zette met zijn vijf cellosonates de toon voor bijna iedere componist na hem, onder wie Mendelssohn en Prokofjev. In zijn Derde Cellosonate behandelt Beethoven de cello en de piano als gelijkwaardige partners, al heeft de cello hier en daar een klein streepje voor. De sonate begint met een korte zangerige solo voor de cello.


Youtube-tip

Beluister Mendelssohns Cellosonate nr. 2, op. 58 door Nathalia Gutman en Viacheslav Poprugin

Beethoven Mendelssohn Prokofjev Kamermuziek Cellosonates cello piano artist in residence Medtner Bray duo openingsconcert Bösendorfer Imperial Seizoen '19-'20 Felix Mendelssohn Ludwig van Beethoven Nikolaj Medtner Charlotte Bray Sergei Prokofiev Sergej Prokofjev
zaterdag 21 september 2019, 20:00 uur

Artist in residence Severin von Eckardstein ervaart elk concert als een avontuurlijke reis. "Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren en zo misschien wel vergeten ervaringen naar boven halen", vertelt de meesterpianist. Haal zo'n vergeten herinnering terug met de cellosonates van Beethoven, Mendelssohn en Prokofjev, of de sprookjesachtige 'Märchenbilder' van Severins muzikale held Nikolaj Medtner. Severin von Eckardstein en cellist Isang Enders bezorgen je aan het begin van het nieuwe seizoen een bijzonder avontuurlijke reis.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 21 september 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer