De Schilderijententoonstelling van Moessorgski - Hexagon Ensemble (piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

De Schilderijententoonstelling van Moessorgski - Hexagon Ensemble (piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn)

Kamermuziek '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '22/'23:

Moessorgski's Schilderijententoonstelling

Met zijn Schilderijententoonstelling schildert Moessorgski met muziek. Hij maakte deze wereldberoemde compositie bij schilderijen van een bevriende schilder. Spannend zijn die stukken zeker. Zo horen we een wilde heks, een hut op kippenpoten en muziek over een mysterieus kasteel. Vaak is het stuk als orkeststuk te horen, maar het Hexagon Ensemble brengt een bijzondere versie voor piano en vijf blazers (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn).


Wout van den Berg over hun versie van Moessorgski’s Schilderijentoonstelling:
"Kees Olthuis, componist en oud-fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazers Ensemble maakte deze versie speciaal voor ons. Ik vind het een heel mooi en kleurig arrangement geworden."
(Lees het interview met Wout van den Berg.)

Op reis door Rusland

Net zo Russisch als Moessorgski's Schilderijententoonstelling klinkt het Pianokwintet voor piano en blaasinstrumenten van Rimski-Korsakov en een selectie uit Rachmaninovs wonderschone Chrysostomus Liturgie. Met het openingsstuk Een avond in Georgië van Mikhail Ippolitov-Ivanov brengt het Hexagon je alvast in de juiste stemming.


Hexagon Ensemble

Waarom Rusland? Al jaren hebben de leden van het Hexagon Ensemble een sterke band met het Russische repertoire. De reizen die het ensemble maakte naar Moskou en Bashkortostan droegen daaraan bij. In 2014 maakte het Hexagon Ensemble een succesvolle tournee naar Rusland met het programma 'De Verbeelding'. In 2015 was Hexagon Ensemble artist in residence van het Ufa Arts Festival in Bashkortostan. Het leverde enthousiaste reacties op van het publiek en de pers. Ruin 25 jaar combineren de zes musici inspirerende vriendschap en succesvolle muzikaliteit.


Het Hexagon Ensemble bestaat uit:
Wout van den Berg, fluit
Bram Kreeftmeijer, hobo
Arjan Woudenberg, klarinet
Marieke Stordiau, fagot
Christiaan Boers, hoorn
Frank Peters, piano


Youtube-tip

Beluister Moessorgski’s ‘Schilderijentoonstelling’


piano fluit hobo klarinet fagot hoorn Rachmaninov Moessorgski Mussorgsky Schilderijententoonstelling schilderkunst Rimski Korsakov Rimsky Korsakov Rimsky Korsakoff Kamermuziek Ippolitov-Ivanov Seizoen '19-'20 kunst gnoom Bösendorfer Imperial
zaterdag 28 september 2019, 20:00 uur

Muziek kan zomaar bepaalde beelden of stemmingen oproepen. De Russische componist Modest Moessorgski was daar een meester in. Luister maar naar zijn Schilderijententoonstelling. Daarin heeft de componist slechts een paar noten nodig om je een oud kasteel, een stel dansende kuikentjes of een griezelige gnoom voor te stellen. Geen wonder dat de beeldende muziek van Moessorgski's Schilderijententoonstelling vaak voorbij komt in tekenfilms, zoals De Smurfen. Het Hexagon Ensemble verbindt dit Russische meesterwerk met het net zo kleurrijke Pianokwintet van Moessorgski's landgenoot Rimski-Korsakov.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 28 september 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer