Boris Giltburg - Liszt en Rachmaninov - Wereldpianisten

Boris Giltburg - Liszt en Rachmaninov - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Programma

Liszt - Études d'Exécution Transcendante, S. 139

Rachmaninov - 13 Preludes, op. 32


Boris Giltburg

Boris Giltburg maakt grote indruk sinds hij de belangrijke Vendome-prijs in ontvangst mocht nemen tijdens het Verbier Festival. Vanaf het moment dat Boris Giltburg in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd wint, ligt de muziekwereld volledig aan zijn voeten. Concertreizen brengen hem van de Verenigde Staten tot Japan en van Duitsland tot Australië. Overal waar hij speelt ontstaat "pianistieke euforie", aldus NRC Handelsblad. Beleef deze klankmagiër in de Edesche Concertzaal met prachtige werken van Liszt en Rachmaninov.


Liszts hemelbestormende Etudes

Zowel voor de luisteraar als voor de speler zijn Liszts Études d'Exécution Transcendante een bijna bovenaardse aangelegenheid. Liszt vraagt zowel technisch als muzikaal het uiterste van de pianist, maar bezorgt het publiek sublieme momenten. De beeldende titels van de stukken, zoals 'Wilde Jagd' en 'Harmonies du soir', geven een hint waar je aan kunt denken bij het luisteren.


Boris Giltburg over de muziek van Liszt:
"Je moet aan die moeilijkheid voorbij kunnen komen en naar de essentie van de muziek graven. Want er zit zo'n rijkdom in! Deze muziek is soms als een grote golf die over je heen slaat. Het geeft mij ontzettend veel vreugde om bezig te zijn met een werk dat zó verbonden is met mijn instrument. Het had niet voor een ander instrument geschreven kunnen worden."
(Lees het interview met Boris Giltburg.)

Rachmaninovs Preludes op. 32

Net zo poëtisch als Liszts Études klinken de Preludes van Rachmaninov. Rachmaninov had vaak een bepaald beeld in zijn gedachten als hij componeerde. 'Prelude nr. 10' uit deze serie bijvoorbeeld is geïnspireerd op het schilderij De Terugkeer van Arnold Böckelin, dezelfde schilder waarop Rachmaninov zijn beroemde symfonisch gedicht Dodeneiland baseerde.


Youtube-tip

Beluister meesterpianist Boris Giltburg in Rachmaninovs ‘Preludes’, op. 23.

piano Etudes Preludes Rachmaninov Liszt Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten Meesterpianist Seizoen '19-'20
vrijdag 4 oktober 2019, 20:00 uur

Meesterpianist Boris Giltburg heeft een bijzondere band met de muziek van Rachmaninov. "De emotionele kracht is soms zo groot dat ze je als uitvoerder kan overweldigen", vertelt hij uit ervaring. Ook de luisteraars zijn keer op keer onder de indruk. "Boris Giltburg speelt als een acteur die razendsnel switcht tussen angst en bijtgrage agressie", vindt de Volkskrant. Dat geldt zeker voor de Preludes, op. 32 die Boris in de Edesche Concertzaal speelt. Gecombineerd met Liszts indrukwekkende Études d'Exécution Transcendante bezorgt Boris Giltburg je een sublieme avond.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 4 oktober 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer