Grieg, Elgar, Barber, Gershwin - Willeke Smits (orgel) en Emma Brown (mezzosopraan)

Grieg, Elgar, Barber, Gershwin - Willeke Smits (orgel) en Emma Brown (mezzosopraan)

Een greep uit het programma:

Gershwin - Summertime (arr.)

Barber - Adagio for Strings (arr.)

Grieg - Holberg Suite


From overseas

Organiste Willeke Smits neemt je mee op een tocht over de Noordzee en de Atlantische Oceaan naar Engeland en de Verenigde Staten. Een betere metgezel dan de Britse mezzosopraan Emma Brown is nauwelijks denkbaar. Samen brengen ze een aantal tophits uit de klassieke muziek van Groot-Brittannië en Amerika tot leven.


Barbers 'Adagio'

Zwijmel lekker weg op de romantische klanken van Adagio for Strings van Samuel Barber. De zangerige melodie maakt misschien een weemoedig gevoel bij je los. Dat was ook het geval bij voormalig first lady Jackie Kennedy. Drie dagen na de moord op John F. Kennedy werd dit ter nagedachtenis van de president op de Amerikaanse radio uitgezonden. Sindsdien duikt het stuk op in soundtracks van filmklassiekers als The Elephant Man (1980). Is het de hartverscheurende melodie of zijn het de dramatische climaxen die het stuk zo aangrijpend maken? Willeke Smits speelt een net zo ontroerende versie voor orgel.


Summertime van Gershwin

Wat maakt componist George Gershwin zo uniek? Als een van de eersten vermengde hij elementen uit de klassieke muziek, de jazz en de blues tot een eigen herkenbare stijl. Dat hoor je direct in zijn succesnummer 'Summertime' uit de opera Porgy and Bess. Het stuk heeft de vorm van een aria, maar klinkt bijna als een negro-spiritual. Gershwin ten voeten uit!


Uit Holbergs tijd

Iedereen kent Griegs Peer Gynt Suites. De suite Uit Holbergs tijd is bijna net zo bekend. Grieg schreef het stuk in 1884 ter nagedachtenis aan de Noorse schrijver Ludvig Holberg (1684-1754). Hij ging met zijn muziek letterlijk terug naar Holbergs tijd, want de suite bestaat uit een reeks dansen uit de zeventiende eeuw, zoals een Sarabande, een Gavotte en een Rigaudon.


The Lost Chord

Arthur Sullivan maakte in zijn tijd vooral naam met operettemuziek. Maar van die operette-schlagers hoor je in zijn doorleefde lied 'The Lost Chord' weinig terug. Daarvoor was ook de aanleiding te ernstig. Al langer wilde Sullivan het gedicht 'The Lost Chord' van Adelaide Anne Proctor op muziek zetten, maar elke poging mislukte. Op het ziekbed van zijn broer Fred vlamde het creatieve vuur ineens op. Arthur, die zijn stervende broer Fred wat troost wilde bieden met een oorstrelende melodie, schreef het lied in één nacht op.


Youtube-tip

Beluister het beroemde 'Adagio' van Samuel Barber in een versie voor orgel solo. 


Groot-Brittannië Engeland Amerika Verenigde Staten Porgy and Bess Arthur Sullivan The Lost Chord Summertime Seizoen '19-'20 mezzosopraan OrgelPlus Ypma-orgel Adagio for Strings Samuel Barber George Gershwin Edvard Grieg Holberg Suite
vrijdag 1 november 2019, 20:00 uur

Al het goede komt van ver, zeggen sommigen. Dat geldt zeker voor de sfeervolle liederen en orgelstukken van Ralph Vaughan Williams, George Gershwin en Aaron Copland. Geniet van 'hits' als Summertime van Gershwin en een orgelversie van Barbers ontroerend mooie Adagio for Strings. Onder de titel 'From overseas' nemen organiste Willeke Smits en de Britse mezzosopraan Emma Brown je mee naar het schilderachtige Engelse platteland en het bruisende New York.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 1 november 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer