Adam Laloum - Beethoven, Schubert, Schumann - Wereldpianisten

Adam Laloum - Beethoven, Schubert, Schumann - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Programma:

Beethoven - Pianosonate nr. 28 in A, op. 101

Schumann - Humoreske, op. 20

Schubert - Pianosonate nr. 20, in A, D. 959


Adam Laloum

Adam Laloum droomde op zijn twaalfde al van een leven als concertpianist. Hoe zou het zijn om van stad naar stad te reizen en voor volle zalen te spelen? In 2009 won hij het beroemde Clara Haskil Concours en kwam zijn droom uit. De muziekwereld lag aan zijn voeten en Adam Laloum speelde in belangrijke internationale concertzalen, zoals het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, het Konzerthaus Berlin en de Münchener Herkulessaal. In de Edesche Concertzaal laat Adam Laloum zijn licht schijnen over twee late pianosonates van Beethoven en Schubert. Ook speelt hij Schumanns Humoreske, een stuk waarmee Laloum een bijzondere band heeft.


Beethovens dromen

Beethoven was volledig doof toen hij in 1816 aan zijn laatste reeks pianosonates begon. Pianosonate nr. 28 was daarvan de eerste. Wat het stuk zo bijzonder maakt? Nog meer dan in zijn vorige stukken maakte Beethoven zich los van de traditie en volgt volledig zijn eigen spoor. Vandaar dat hij deze sonate typeerde als “een reeks impressies en dromen”.


Adam Laloum over de muziek van Beethoven:
"Qua karakter voel ik me meer verwant aan de dromerigheid en de lichtheid van Schubert. Zijn zangerige melodieën zijn hemels. Bij Beethoven moet ik als pianist een beetje lijden, omdat zijn muziek tegen mijn eigen natuur ingaat. Maar juist daarom is Beethoven zo interessant. Ik groei er als persoon van. Uiteindelijk gaat het niet om mij, maar om de muziek!"
(Lees het interview met Adam Laloum.)

'De zekerheid van een slaapwandelaar'

Deze woorden zijn ook van toepassing op Schuberts een-na-laatste pianosonate, waarin de componist zangerige melodieën afwisselt met meer verontrustende passages. Maar nog beter kun je je Schuberts sonate voorstellen als een enorm landschap waar je in kunt ronddwalen. De Duitse pianist Alfred Brendel omschreef Schubert als iemand die graag rondzwerft. “Hij beweegt zich met veel genoegen op de rand van de afgrond en doet dit met de zekerheid van een slaapwandelaar”.


Schubert en Schumann

Lange tijd stonden Schuberts pianosonates in de schaduw van die van Beethoven. Critici vonden de stukken te lang en niet zo sterk als die van Beethoven. Schumann daarentegen was er erg enthousiast over. Hij schreef: "Zoals anderen stemmingen in hun dagboeken schrijven, zo kon Schubert zijn hart uitstorten op een vel muziekpapier." Maar Schumann kon er zelf ook wat van. In zijn Humoreske speelt Schumann verschillende stemmingen tegen elkaar uit. En juist dat is wat Adam Laloum zo fascineert aan het stuk. Hij vertelt erover: "Ik ken deze muziek al heel lang en wilde het al vanaf mijn twaalfde spelen. Ik beschouw het als Schumanns eerbetoon aan Beethoven en Schubert, componisten die extreem belangrijk voor hem waren."


Youtube-Tip

Beluister Adam Laloum in Schuberts 'Impromptu nr. 3', D 899 live vanuit Verviers.

Sonate Seizoen '19-'20 Schubert Schumann Beethoven Bösendorfer Imperial 290 Wereldpianisten Humoreske Franz Schubert Robert Schumann Ludwig van Beethoven piano recital Clara Haskil Competition
zaterdag 2 november 2019, 20:00 uur

Dromerig, gevoelig en vol fantasie. Het zijn zomaar wat indrukken die bij je opkomen wanneer je luistert naar het schitterende spel van Adam Laloum. Deze winnaar van het Clara Haskil Concours (2009) is een meester in het creëren van muzikale sfeer. Laloum voelt zich dan ook thuis in de intieme pianosonates van Schubert en de karaktervolle stukken van Beethoven en Schumann. Het is muziek vol liefde en fantasie, maar ook soms angst en hartstochtelijk verlangen. "Laloum raakt de kern en laat ons mee dromen", schrijft OpusKlassiek.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 2 november 2019, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer