Amatis Piano Trio - Beethoven, Mendelssohn, Sjostakovitsj - Meeslepende romantiek

Amatis Piano Trio - Beethoven, Mendelssohn, Sjostakovitsj  - Meeslepende romantiek

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Een greep uit het programma:

Beethoven - Pianotrio in Bes, op. 11 'Gassenhauer’

Mendelssohn - Pianotrio nr. 1 in d, op. 49

Sjostakovitsj - Pianotrio nr. 1 in c, op. 8


Amatis Piano Trio

Stel je voor: drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam lopen elkaar tegen het lijf. Ze besluiten een paar keer samen te spelen, doen op de bonnefooi mee aan het Grachtenfestival-Concours en gaan er met de Publieksprijs vandoor. Het overkwam het Nederlandse Amatis Piano Trio. Wat is de chemie tussen deze drie musici? Volgens pianist Mengjie Han komt dat omdat zijn collega's Lea en Sam net zo'n grote passie voor kamermuziek hebben als hij. "Hun intuïtie is heel sterk", vertelt hij. "De muziek moet het hart raken. Dat kun je niet uit een boekje leren. Het komt aan op gevoel; dat heb je, of je hebt het niet."


Joviale Beethoven

Een concert als een smakelijk menu. Dat is wat het Amatis Piano Trio voorschotelt met drie totaal van elkaar verschillende pianotrio's van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj. "Wij geloven dat het publiek een mooi concert beleeft als je de contrasten tussen de stukken echt ervaart", laten de drie musici weten. Reken maar dat dit gebeurt. Beethoven laat zich in zijn Gassenhauertrio van zijn meest joviale kant horen. Goed gemutst en met de nodige humor zet hij je als luisteraar af en toe op het verkeerde been.


Mendelssohn en Sjostakovitsj

Sjostakovitsj voert in zijn Eerste Pianotrio de contrasten nog verder op. Daar had hij goede redenen voor, want in dit stuk verklaarde de zestienjarige Sjostakovitsj de liefde aan zijn toenmalige vakantievriendinnetje. En tja, dat levert muziek op die zich beweegt tussen verleidelijke melodieën en passages vol speels geplaag. Mendelssohns Eerste Pianotrio vormt het hoofdwerk van het programma. Vanaf het energieke begin neemt Mendelssohn je mee naar zijn sprookjesachtige muzikale wereld. Tijdgenoten hoorden er direct een meesterwerk in. "Mendelssohn is de Mozart van de negentiende eeuw", verklaarde Schumann enthousiast.


Youtube-tip

Beluister het Amatis Piano Trio met Haydns Pianotrio in C, Hob. XV:27 (1795)

Seizoen '19-'20 Pianotrio Mendelssohn Suk Shostakovich Sjostakovitsj Beethoven Kamermuziek Bösendorfer Imperial 290 cello viool piano Nieuwjaarsconcert
vrijdag 17 januari 2020, 20:00 uur

De prachtige pianotrio’s van Beethoven, Mendelssohn en Sjostakovitsj spreken tot de verbeelding. Zeker wanneer het Amatis Pianotrio deze stukken speelt. Pianist en Liszt Concours-winnaar Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hebben een internationaal uitstekende reputatie met hun vlammende en indrukwekkende uitvoeringen. In de Edesche Concertzaal zit dat meer dan goed in Beethovens vrolijke Gassenhauertrio en twee aangrijpende pianotrio's van Sjostakovitsj en Mendelssohn.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 17 januari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer