Severin von Eckardstein - Chopin, Schumann, Debussy, Dupont - Wereldpianisten

Severin von Eckardstein - Chopin, Schumann, Debussy, Dupont - Wereldpianisten

Een greep uit het programma:

Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune

Schumann - Davidsbündlertänze, op. 6

Chopin - Polonaise-Fantaisie, 61


Severin von Eckardstein

"Von Eckardstein legt zijn ziel en zaligheid in iedere noot en bereikt daarmee sublieme momenten", schreef NRC. In de Edesche Concertzaal gebeurt dat zeker met de verfijnde muziek van Schumann, Chopin, Debussy en Dupont. Als geen ander weet Severin von Eckardstein de muzieknoten om te smelten tot klinkend goud. Geniet mee van deze winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2003!


De namiddag van Debussy

Het is misschien wel de beroemdste fluitsolo uit de muziekgeschiedenis, het begin van Debussy’s Prélude à l'aprés-midi d'un faune. De zwoele melodie brengt je gelijk in de sfeer van een broeierige zomermiddag. Debussy schreef het stuk als orkestwerk, geïnspireerd op een gedicht van de Franse dichter Mallarmé. Waar dat gedicht over gaat? Debussy schreef er zelf over: “Vermoeid van het achtervolgen van de angstig vluchtende nimfen, geeft de faun zich uiteindelijk over aan een bedwelmende slaap, waarin zijn dromen eindelijk waar worden." Severin von Eckardstein laat horen hoe kleurrijk Debussy’s bekendste orkestwerk op de Bösendorfer Imperial klinkt.


Duponts Huis in de duinen

De muziek van Gabriel Dupont klinkt zelden op het concertpodium. Onterecht, vindt Severin von Eckardstein. Hij is er zo enthousiast over dat hij je graag meevoert naar de muzikale wereld van Dupont. In Le maison dans les dunes neemt Dupont je mee op een tocht langs de kust. De titels zouden zomaar de onderschriften in een fotoboek kunnen zijn: ‘Op een heldere ochtend in de duinen’, ‘Lichtspel van de zon op de golven’ en ‘Zeilen op het water’. Er zijn zoveel sferen en zoveel indrukken. “Dan is er een volbloed virtuoos als Von Eckardstein nodig om die lijntjes in al hun subtiele schoonheid te laten opbloeien”, schrijft Biëlla Luttmer in de Volkskrant.


Schumanns Davidsbündlertänze

Hoe klinkt iemand die verliefd is? Luister dan naar Robert Schumanns Davidsbündlertänze. In een romantische uitbarsting van verliefdheid componeerde Robert Schumann deze reeks pianostukken. Als blijk van liefde baseerde Schumann het eerste stuk op een compositie van verloofde Clara Wieck. Schumann bekende haar dat de achttien muzikale miniaturen veel “huwelijksgedachten” bevatten. Wat die gedachten zoal inhouden? In een groot aantal verschillende stemmingen beweegt de muziek zich tussen uitgelaten blijdschap tot intens verlangen.


Youtube-tip

Beluister Severin von Eckardstein in Schuberts laatste pianosonate, D 960.

Seizoen '19-'20 Davidsbündlertänze Polonaise-Fantaisie prelude à l´après midi d´un faune Chopin Debussy Dupont Schumann Bösendorfer Imperial 290 piano Wereldpianisten
vrijdag 24 januari 2020, 20:00 uur

Severin von Eckardstein speelt midden in de winter muziek voor een lome namiddag. Zo kun je de stukken van Debussy, Chopin en Schumann ervaren. Heel letterlijk geldt dat voor Debussy's dromerige Prélude à l'après-midi d'un faune. Net zo loom klinkt het stuk La maison dans les dunes van Gabriel Dupont. Hierin hoor je de muzikale weerslag van de tochten die de componist door de duinen maakte. Duponts muziek klinkt zelden op het concertpodium. Daarom laat artist in residence Severin von Eckardstein je graag kennismaken met deze schilderachtige stukken. "Pure poëzie uit de toetsen", aldus NRC.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 24 januari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer