Severin von Eckardstein - Chopin, Schumann, Debussy, Dupont - Wereldpianisten

Severin von Eckardstein - Chopin, Schumann, Debussy, Dupont - Wereldpianisten

Wereldpianisten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '22/'23:

Wereldpianisten '21/'22

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '21/'22:

Een greep uit het programma:

Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune

Schumann - Davidsbündlertänze, op. 6

Chopin - Polonaise-Fantaisie, 61


Severin von Eckardstein

Een belangrijk concours winnen is één, maar om daarna als pianist relevant te blijven is andere koek. Meesterpianist Severin von Eckardstein kan erover meepraten. In 2003 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat was al een prestatie op zich, maar ook in de jaren die volgden ontpopte Severin zich tot een veelzijdige pianist van statuur. Alleen al in Nederland is Severin een graag gehoorde gast in bijvoorbeeld de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. In de Edesche Concertzaal neemt hij je mee op een persoonlijke tocht langs zijn muzikale voorkeuren. En reken maar dat hij daarmee verrast.


De namiddag van Debussy

Het is misschien wel de beroemdste fluitsolo uit de muziekgeschiedenis, het begin van Debussy’s Prélude à l'aprés-midi d'un faune. De zwoele melodie brengt je gelijk in de sfeer van een broeierige zomermiddag. Debussy schreef het stuk als orkestwerk, geïnspireerd op een gedicht van de Franse dichter Mallarmé. Waar dat gedicht over gaat? Debussy schreef er zelf over: “Vermoeid van het achtervolgen van de angstig vluchtende nimfen, geeft de faun zich uiteindelijk over aan een bedwelmende slaap, waarin zijn dromen eindelijk waar worden." Severin von Eckardstein laat horen hoe kleurrijk Debussy’s bekendste orkestwerk op de Bösendorfer Imperial klinkt.


Severin von Eckardstein over wat hij wil bereiken tijdens een concert:
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk. Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren; misschien wel vergeten ervaringen weer naar boven halen."
(Lees het interview met Severin von Eckardstein.)

Duponts Huis in de duinen

De muziek van Gabriel Dupont klinkt zelden op het concertpodium. Onterecht, vindt Severin von Eckardstein. Hij is er zo enthousiast over dat hij je graag meevoert naar de muzikale wereld van Dupont. In Le maison dans les dunes neemt Dupont je mee op een tocht langs de kust. De titels zouden zomaar de onderschriften in een fotoboek kunnen zijn: ‘Op een heldere ochtend in de duinen’, ‘Lichtspel van de zon op de golven’ en ‘Zeilen op het water’. Er zijn zoveel sferen en zoveel indrukken. “Dan is er een volbloed virtuoos als Von Eckardstein nodig om die lijntjes in al hun subtiele schoonheid te laten opbloeien”, schrijft Biëlla Luttmer in de Volkskrant.


Schumanns Davidsbündlertänze

Schumann was stapelverliefd Clara Wieck toen hij zijn Davidsbündlertänze componeerde. Naar eigen zeggen verwerkte hij er zelfs "huwelijksgedachten" in. Maar bovenal zijn de achttien korte stukken een aaneenschakeling van grappige en tedere momenten. Precies zoals dat met verliefdheid gaat: de ene keer uitgelaten en optimistisch, dan weer peinzend en vol verlangen. Voor beide stemmingen bedacht Schumann zelfs een alterego: Florestan en Eusebius, waarvan hij de initialen boven de stukken schreef.


Youtube-tip

Beluister Severin von Eckardstein in Schuberts laatste pianosonate, D 960.

Seizoen '19-'20 Davidsbündlertänze Polonaise-Fantaisie prelude à l´après midi d´un faune Chopin Debussy Dupont Schumann Bösendorfer Imperial 290 piano Wereldpianisten
vrijdag 24 januari 2020, 20:00 uur

Severin von Eckardstein speelt midden in de winter muziek voor een lome namiddag. Zo kun je de stukken van Debussy, Chopin en Schumann ervaren. Heel letterlijk geldt dat voor Debussy's dromerige Prélude à l'après-midi d'un faune. Net zo loom klinkt het stuk La maison dans les dunes van Gabriel Dupont. Hierin hoor je de muzikale weerslag van de tochten die de componist door de duinen maakte. Duponts muziek klinkt zelden op het concertpodium. Daarom laat artist in residence Severin von Eckardstein je graag kennismaken met deze schilderachtige stukken. "Pure poëzie uit de toetsen", aldus NRC.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 24 januari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Koffie, drankjes inbegrepen;
  • Garderobe inbegrepen;
  • Luxe programmamagazine inbegrepen;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
  • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer