Maria Milstein en het Reizend Muziekgezelschap - Schuberts prachtige Strijkkwintet

Maria Milstein en het Reizend Muziekgezelschap - Schuberts prachtige Strijkkwintet

Kamermuziek '23/'24

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Kamermuziek '23/'24:

Programma:

Schubert - Strijkkwintet in C, D. 956

Arenski - Kwartet voor viool, altviool en twee cello's, op. 35

Prokofjev - Sonate voor twee violen, op. 56


Maria Milstein & Reizend MuziekGezelschap

"Muziek maakt mij een rijker mens", vertelt violiste Maria Milstein. "Mijn leven draait om muziek, maar dat kan niet zonder anderen." Als voormalig artist in residence keert Maria graag naar de Edesche Concertzaal terug, dit keer samen met violist Mathieu van Bellen en zijn Reizend MuziekGezelschap. Dit ensemble is gespecialiseerd in het spelen in wisselende combinaties. Daarom hoor je in elk van de stukken van Schubert, Arenski en Prokofjev een andere bezetting. Centraal op het programma staat Schuberts meesterlijke Strijkkwintet, dat de componist twee maanden voor zijn dood voltooide.


Schuberts Strijkkwintet

Sommige stukken blijven een mysterie ook al heb je ze talloze keren gehoord. Schuberts enige Strijkkwintet is zo'n eenzaam hoogtepunt in de kamermuziek. Schubert voltooide het slechts een paar maanden voor zijn dood. Wat het stuk extra speciaal maakt is de bijzondere bezetting. In plaats van de altviool, maakt Schubert in dit strijkkwartet gebruik van een extra cello. Juist die tweede cello geeft Schuberts Strijkkwintet zo'n bijzondere melancholieke touch.


Arenski's monument voor Tsjaikovski

Ook de extra cello in Arenski's Strijkkwartet zorgt voor een weemoedige sfeer. Hij schreef zijn Strijkkwartet als in memoriam voor de kort daarvoor overleden Tsjaikovski. Arenski eert de grote Russische meester in het langzame middendeel met een reeks variaties over een melodie van Tsjaikovski zelf.


Prokofjevs Sonate voor twee violen

Goede componisten kunnen zelfs met de meest minimale middelen nog een meesterwerk componeren. Prokofjevs Sonate voor twee violen is zo'n meesterstuk. Prokofjev componeerde het naar eigen zeggen nadat hij een zeer middelmatig stuk voor vioolduo had gehoord. Prokofjev dacht bij zichzelf: 'dat kan ik beter'. En inderdaad, deze sonate behoort tot de beste in zijn soort.


Het Reizend MuziekGezelschap bestaat uit:

 • Maria Milstein, viool
 • Mathieu van Bellen, viool
 • Joël Waterman, altviool
 • Richard Wolfe, altviool
 • Joris van den Berg, cello
 • Matthijs Broersma, cello

Youtube-tip

Beluister Maria Milstein met 'L'heure exquise' van Reynaldo Hahn.


Seizoen '19-'20 Prokofieff Prokofiev Prokofjev Tsjaikovski Tchaikovsky Schubert altviool cello viool kwartet strijkkwintet Kamermuziek sextet Souvenir de Florence
zaterdag 1 februari 2020, 20:00 uur

“Haar toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars”, schrijft de Volkskrant over violiste Maria Milstein. Het zijn precies deze kwaliteiten die je als strijker nodig hebt voor Schuberts Strijkkwintet, zijn laatste grote kamermuziekstuk van welhaast buitenaardse schoonheid. Vooral het weemoedige, langzame deel is indrukwekkend. Misschien ken je het van de populaire detective Inspector Morse. Maria Milstein en het Reizend MuziekGezelschap spelen daarnaast prachtige Russische kamermuziek van Tsjaikovski en Prokofjev.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 1 februari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer