Roman Rabinovich - Debussy, Satie, Gershwin - Wereldpianisten

Roman Rabinovich - Debussy, Satie, Gershwin - Wereldpianisten

Een greep uit het programma:

Debussy - Estampes

Stravinski - 3 Mouvements de Pétrouchka

Satie - Gnossienne nr. 1


Op zoek naar Picasso

Roman Rabinovich is naast fenomenaal pianist ook schilder en componist. Deze drie pijlers van zijn creatieve leven komen terug in de muziek die hij in de Edesche Concertzaal speelt. Roman ging op zoek naar de verbanden tussen muziek en schilderkunst. Dat mondde uit in een programma rondom Picasso. Roman vertelt erover: "Ik wilde graag een muzikale hommage brengen aan mijn grote held Picasso. Hij is het type kunstenaar dat je altijd weer versteld doet staan met zijn ongelooflijke verbeeldingskracht. Steeds weer vindt hij zichzelf opnieuw uit."


Roman Rabinovich over de overeenkomsten tussen muziek en beeldende kunst:
"Er is altijd een connectie. Voor mij is dat structuur: hoe de secties van een schilderij of een muziekstuk met elkaar zijn verbonden. Om een muziekstuk beter te begrijpen helpt het mij door er een visuele voorstelling van te maken."
(Lees het interview met Roman Rabinovich.)

Debussy, Satie en Stravinski

Elk stuk op het programma is verbonden aan een schilderij of een bepaalde periode in het leven van Picasso. Roman vertelt: "Satie en Stravinski heb ik uitgekozen omdat Picasso de decors ontwierp voor hun theaterstukken Parade en Pétrouchka. Debussy op zijn beurt schreef mooie muziek met een Spaans tintje en Granados componeerde met zijn Goyescas bijna visuele muziek. Als je het hoort ervaar je Spanje. Je ruikt het land en je ziet de karakteristieke kostuums zo voor je." Speciaal voor dit recital heeft Roman iets bijzonders in petto. Hij speelt namelijk een van zijn eigen stukken: Capriccio 'Clown on a bicycle'. Benieuwd hoe dat klinkt? Kom luisteren!


Youtube-tip

Beluister Roman Rabinovich met Janáceks 'In de mist'.

Seizoen '19-'20 Petrushka Gershwin schilderkunst Rabinovich Debussy Gnossienne Satie Petruska Petroesjka Stravinski Stravinksy Granados Zipoli Bösendorfer Imperial 290 piano Wereldpianisten
zaterdag 8 februari 2020, 20:00 uur

Ontdek met pianist Roman Rabinovich de muzikale wereld van Picasso! Met muziek van barokcomponist Domenico Zipoli voert Roman Rabinovich je in gedachten direct naar Spanje. Met de gitaarimitaties van het stuk Goyescas van Granados zie je Picasso's schilderij 'De oude gitarist' zo voor je. Ook speelt Roman Rabinovich composities die Picasso ongetwijfeld kende, waaronder een Gnossienne van Satie, Debussy's schilderachtige Estampes en een selectie uit Stravinski's ballet Petrushka. Muziek die dezelfde impact heeft als de schilderijen van Picasso zelf!

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
zaterdag 8 februari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer