Alma Quartet - Haydn, Beethoven, Sjostakovitsj - Strijkkwartetten

Alma Quartet - Haydn, Beethoven, Sjostakovitsj - Strijkkwartetten

Strijkkwartetten '22/'23

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Strijkkwartetten '22/'23:

Programma

Haydn - Strijkkwartet in G, op. 33, nr. 5

Sjotstakovitsj - Strijkkwartet nr. 3, op. 73

Beethoven - Strijkkwartet nr. 12, op. 127


Alma Quartet

Het strijkkwartet is een orkest in het klein. Daar weten de leden van het Alma Quartet alles van. Als musici in het Koninklijk Concertgebouworkest kennen ze alle kneepjes van het ensemblespel en dat hoor je terug in de hechte eenheid van het Alma Quartet. In de Edesche Concertzaal combineert het kwartet twee klassiekers van Haydn en Beethoven met Sjostakovitsj' aangrijpende Derde Strijkkwartet uit 1946. Een stuk dat zich, aldus Sjostakovitsj', laat beluisteren als een oorlogsverhaal.


Sjostakovitsj' oorlogsverhaal

Sjostakovitsj schreef zijn aangrijpende Derde Strijkkwartet (1946) direct na de Tweede Wereldoorlog. Het stuk klinkt dan ook als Sjostakovitsj' persoonlijke terugblik op de oorlogsjaren. Het kwartet begint in een bijna opgewekte stemming, alsof je nog geen weet hebt van het naderende onheil. Het kwartet eindigt met een hartverscheurend langzaam deel dat het beeld oproept van een verschroeid landschap, waar oorlog is geweest.


Lichtvoetige Haydn

Soms kon Haydn in zijn muziek een echte grapjas zijn. Sommige passages zitten vol dubbele bodems, zetten je op het verkeerde been of laten je gniffelen omdat het zo grappig klinkt. Haydn's zes strijkkwartetten op. 33 hebben dan ook de toepasselijke bijnaam 'De grapjes'. En inderdaad sloeg Haydn in deze stukken een luchtiger toon aan dan in zijn eerdere strijkkwartetten. Dat is vooral te horen in het geestige 'Scherzo'. Hoe dat precies zit houden we nog even geheim, want een goede grap moet je nooit uitleggen.


Geniale Beethoven

Was Beethoven gek of geniaal? Dat vroegen zijn tijdgenoten zich af toen ze het eerste van Beethovens laatste vijf strijkkwartetten beluisterden. Volledig doof had Beethoven zich steeds meer teruggetrokken in zijn eigen muzikale wereld, waar hij munitieus schaafde aan zijn Twaalfde Strijkkwartet, op. 127. De eerste akkoorden grijpen je als luisteraar en als speler direct. De rest van het stuk laat Beethoven je niet meer los en neemt hij je mee op een tocht door schilderachtige landschappen en langs adembenemende vergezichten. Grillig en desolaat, maar ook buitenaards mooi en weldadig; je ervaart het allemaal.


Het Alma Quartet bestaat uit:

 • Marc Daniel van Biemen, eerste viool
 • Benjamin Peled, tweede viool
 • Jeroen Woudstra, altviool
 • Clément Peigné, cello

Youtube-tip

Beluister het Alma Quartet in muziek van Joseph Haydn.

Seizoen '19-'20 Sjostakovitsj Haydn op. 127 Shostakovich Beethoven Kamermuziek strijkers cello altviool viool strijkkwartet Nieuwjaarsconcert
vrijdag 14 februari 2020, 20:00 uur

Het Nederlandse Alma Quartet maakt zijn debuut in de Edesche Concertzaal met een vrolijke Haydn, een indrukwekkende Sjostakovitsj en een hemelse Beethoven. De eerste noten van Haydns Strijkkwartet in G klinken alsof het Alma Quartet een diepe buiging maakt en vraagt 'hoe maakt u het?' Sjostakovitsj had met zijn Derde Strijkkwartet (1946) net na de Tweede Wereldoorlog wel iets anders aan zijn hoofd dan sociale plichtplegingen. In dit meesterwerk vertelt de componist zijn aangrijpende oorlogsverhaal. En Beethoven? Beethovens heerlijke Twaalfde Strijkkwartet klinkt als een pleister op Sjostakovitsj' wond.

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 14 februari 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, een prachtige Bösendorfer Imperial concertvleugel en de allerbeste musici. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mede mogelijk gemaakt door DagjeWeg.NL.

 • Online veel betalingsmogelijkheden;
 • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
 • Koffie, drankjes inbegrepen;
 • Garderobe inbegrepen;
 • Luxe programmamagazine inbegrepen;
 • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
 • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL;
 • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet;
 • Op een bezoek aan de Edesche Concertzaal zijn de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer