UITGESTELD - Anna Vinnitskaya - Chopin, Schumann, Brahms - Wereldpianisten

UITGESTELD - Anna Vinnitskaya - Chopin, Schumann, Brahms - Wereldpianisten

Wereldpianisten '19/'20

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '19/'20:

Wereldpianisten '20/'21

Dit concert is al geweest. Bekijk hieronder de serie Wereldpianisten '20/'21:

Een greep uit het programma:

Chopin - Pianosonate nr. 2 in b, op. 35

Brahms - 4 Balladen, op. 10

Schumann - Arabeske in C, op. 18


Anna Vinnitskaya

Anna Vinnitskaya leidt een zeer druk bestaan. Haar agenda telt soms vijf concerten per week. Het publiek en de pers raken niet uitgepraat over haar spel. Wat daar zo bijzonder aan is? "Je kunt niet om haar pure schoonheid en klankrijkdom heen", schrijft BBC Music Magazine. Maar ze heeft ook een andere kant. "Vinnitskaya is een echte leeuwin aan het klavier en verslindt de moeilijkste pagina's muziek met onvermurwbare kracht", vindt de Washington Post. Ervaar het zelf in de romantische stukken die Anna Vinnitskaya aan de Bösendorfer Imperial speelt, waaronder Chopins wereldberoemde Tweede Pianosonate en de Ballades van Brahms.


Chopins 'Marche funèbre'

Iedereen herkent Chopins beroemde treurmars. In films klinkt de muziek vaak als er iemand doodgaat, maar eigenlijk heeft het stuk weinig met de dood te maken. Chopin schreef zijn treurmars in de tijd dat zijn verloving met kunstenares Maria Wodzinski stukliep. Over de muziek was Chopin uiteindelijk zo tevreden dat hij er een hele sonate omheen componeerde. Dat werd zijn Tweede Pianosonate, op. 35.


Ballades van Brahms

Net zo verhalend als Chopins Tweede Pianosonate klinken de vier Ballades van Johannes Brahms. Brahms schreef ze naar het voorbeeld van Chopins twaalf jaar eerder geschreven vier Ballades, maar gaf er wel een heel eigen draai aan. Alleen al de kale samenklanken van de 'Eerste Ballade' brengen je direct in de sfeer van de Schotse moordballade 'Edward', waarop Brahms zijn muziek baseerde. Naast Chopin en Brahms speelt Anna Vinnitskaya twee zelden gehoorde pianostukken van Brahms' goede vriend Robert Schumann: Arabeske en Novelette nr. 8.


Anna Vinnitskaya over Schumann:
"Als ik zijn muziek zou moeten karakteriseren, dan zou ik haar ongeremd willen noemen. Schumann gaat tot het uiterste. Het is alsof er niets tussen zijn expressie en de partituur zit. Bij Beethoven en Brahms is het hoofd, de ratio, er altijd bij. Schumann lijkt een spontaner componist. Zo hij was, zo heeft hij geschreven."
(Lees het interview met Anna Vinnitskaya.)

Youtub-tip

Beluister Anna Vinnitskaya in muziek van Brahms

Seizoen '19-'20 Bösendorfer Imperial 290 Schumann Chopin Brahms Balladen Treurmars marche funèbre piano Wereldpianisten
vrijdag 13 maart 2020, 20:00 uur

Technische perfectie en zangerige melodieën: het zijn zomaar een paar woorden uit de internationale pers die het wondermooie spel van Anna Vinnitskaya omschrijven. Deze meesterlijke pianiste is maar zelden solistisch in Nederland te horen. Daarom is het extra bijzonder dat ze in de Edesche Concertzaal is te beluisteren. Indruk maakt Anna met de verhalende Ballades van Brahms en de sfeervolle Arabeske van Schumann. Chopins Tweede Pianosonate, met de wereldberoemde Treurmars, herken je vanaf de eerste noot. Het zijn allemaal stukken die wel gemaakt lijken te zijn voor de Bösendorfer Imperial. Anna Vinnitskaya kijkt er naar uit: "De bassen op deze vleugel zijn zo diep!”

Waar en wanneer

Aanvangstijd:
vrijdag 13 maart 2020, 20:00 uur

De Edesche Concertzaal. Ongehoorde akoestiek, intieme schoonheid, één van de mooiste concertvleugels van Nederland met de allerbeste musici. Vanaf een uur voor aanvang van het concert bent u welkom in de Edesche Concertzaal, voor bijvoorbeeld een kopje koffie vooraf. Let op: tijdens de uitvoering verlenen wij geen toegang tot de concertzaal. De Edesche Concertzaal is ongesubsidieerd en wordt mogelijk gemaakt door Eskes Media / DagjeWeg.NL.

  • Online veel betalingsmogelijkheden;
  • Podium Cadeaukaart OK, ook online;
  • Gratis koffie/drankjes/pauzehapjes;
  • Gratis garderobe;
  • Gratis luxe programmamagazine;
  • Gratis en betaalde parkeermogelijkheden in de nabije omgeving;
  • ECLive! Beluister het concert na afloop opnieuw in hoge kwaliteit (bij geselecteerde concerten);
  • Geniet van het Edesche Concertzaal Diner bij het naastgelegen sfeervolle restaurant Buitenzorg;
  • Subsidievrij en onafhankelijk. Sponsor: DagjeWeg.NL Tickets;
  • NPO Radio 4 zendt regelmatig uit vanuit de Edesche Concertzaal. Luister opnieuw naar bv. IKFE 2017 en IKFE 2018 of Brodsky Quartet.

Edesche Concertzaal

Amsterdamseweg 9, Ede

Routebeschrijving: Auto Openbaar vervoer